Bora sam sebe označuje za zelo radovednega. Kot je povedal za MMC, je član društva književnikov, novinarjev, glasbenikov in slikarjev. Eno leto in pol je delal kot svetovalec ministra za kulturo. Ima črni pas v karateju, ki ga je prejel po eni sami borbi. Eno leto je bil tudi rezervni vratar. 'Če pridete v Čorba caffe, vidite veliko nagrad – dve sem pridobil celo zaradi mojih stav,' pojasnjuje pevec. Foto: MMC RTV SLO
Bora sam sebe označuje za zelo radovednega. Kot je povedal za MMC, je član društva književnikov, novinarjev, glasbenikov in slikarjev. Eno leto in pol je delal kot svetovalec ministra za kulturo. Ima črni pas v karateju, ki ga je prejel po eni sami borbi. Eno leto je bil tudi rezervni vratar. 'Če pridete v Čorba caffe, vidite veliko nagrad – dve sem pridobil celo zaradi mojih stav,' pojasnjuje pevec. Foto: MMC RTV SLO
Bora Djordjević
Njihova zadnja plošča 'Minut sa njom' je v primerjavi s starimi veliko bolj emocionalna: 'Nikoli se nismo prilagajali ljudem, vedno smo pripovedovali zgodbe o tem, kako smo se počutili.' Foto: MMC RTV SLO
Znamka Riblja čorba
Skupina Riblja čorba se je za promocijo koncerta v Križankah odločila za zanimivo tržno potezo - izdali so posebno poštno znamko. 'Zaslužimo si eno tako kampanijo, ampak upravičili jo bomo na koncertu,' je v pogovoru za MMC poudaril Bora. Foto: www.riblja-corba.com
Bora Djordjević v pogovoru za MMC

Premišljena neurejenost, dolgi sivi lasje, ki so prerasli rjavo grivo, zdravljica s kozarcem belega vina, obvezna cigareta in v slogu birokratskega džentelmenstva še skok na pomoč dami, ki ji je ravno v tistem trenutku zatajil vžigalnik. "Nikoli ne skrivam dejstva, da sem Srb, niti ko plačujem na blagajni v kateri izmed trgovin v Združenih državah Amerike. Prodajalkam se zdi simpatično, ko razkrijem, od kod prihajam," je v pogovoru sredi Ljubjane razložil Bora.

Z novim albumom se v Križanke vrača pevec, ki je na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja Slovence označil za "dunajske služabnike in kočijaže" ter se pozneje za to opravičil. "Nihče nima pravice - niti jaz - da etiketo lepi celotnemu narodu," je za MMC znova poudaril pevec. Toda ali bi se, če bi moral, znova opravičil za besede? "Zakaj bi ponovil opravičilo? Eno je bilo dovolj," je v isti sapi odvrnil Bora.

Prav njegova prepričanja so ga izoblikovala v enega največjih nacionalistov srbskega javnega življenja. "Srbe krivijo za vse - da smo povzročili prvo svetovno vojno in povrhu vsega smo bili Srbi še prvi obdolženci za napad na WTC," je (mogoče že refleksno) začel pojasnjevati Bora. Ni šlo niti brez šale na račun nekdanjega predsednika Združenih držav Amerike: "Kako rečete nekomu, ki je neumen? Bush. Kako pa nekomu, ki je zelo? Kilobush."

Borov "ne" Hrvaški ter Bosni in Hercegovini
Še vedno ne odstopa od prisege, da ne bo nikoli nastopil na Hrvaškem in v 'Federaciji', kot sam imenuje Bosno in Hercegovino, čeprav bi si koncert močno želeli njegovi oboževalci v teh dveh državah na ozemlju nekdanje Jugoslavije. "Med ljudmi kroži, da naj bi sovražil Hrvate in da zato ne nastopam na Hrvaškem, vendar to ni res, jaz ne sovražim nikogar, saj nisem bil vzgajan v tem duhu," je zatrdil Bora.


"Kosovo je Srbija"

Posebni odnos goji do Kosova, ki je, kot pravi sam, Srbija. "Ne glede na to, da se ne imenuje več Srbija. V tem času sem s prijatelji že trikrat odšel tja v 'bikerock misiji'," je razložil pevec in dodal: "Skupaj se v usnjenih jaknah usedemo na motor in se odpeljemo. Američani se nam na meji umaknejo - kot vsak pameten človek tudi oni prvi odnehajo. Potem imamo koncert v Severni Mitrovici, ki je več kot koncert. Gre za tolažbo narodu, ki tam živi. In seveda so vsi dobrodošli."

Predvsem umetnik
Njegov politični aktivizem mu že vso kariero prinaša več gorja kot dobrega, priznava Bora. Kljub 31 letom na sceni in 18 studijskim albumom skupini ne zmanjka delavnega elana. "Ne želimo, da bi živeli na starih lovorikah. Dovolj smo zreli in imamo dovolj zanosa, da ustvarjamo nove pesmi, in povem vam, da se veselimo kot majhni otroci, ko naredimo novo pesem. Toda preden gremo v studio, vadimo tudi po leto dni. Imamo vaje kot začetniki. Ta zanos nas ohranja," je poudaril Bora.

Rock še ne pomeni bogastvo
Kljub statusu rockzvezde Bora priznava, da je zelo težko živeti od glasbe. Ampak to ni razlog, da preizkuša svojo srečo na raznih stavah. "Stavim zato, ker je to edini način, da Evropa oziroma ves svet dela zate. Ti malo plačaš in potem Američani, Angleži, Francozi, Nemci krvavijo na parketu," se je pošalil Bora in razložil, da mu največje zadovoljstvo prinaša ugotovitev, katera ekipa bo namestila tekmo.

Da gre za vsestranskega umetnika, potrjuje tudi njegovo ustvarjanje za pevce turbofolka: "Napisal sem več narodnih pesmi, ki se jih ne sramujem. Stani malo kafanski sviraču, Produži dalje, Sinoć sam pola kafane popio …" Ali obstaja kaj, česar Bora ne zna? "Ne znam ustvariti hibridne glasbe," je priznal Bora, ki si še želi stopiti na odre Južne Amerike.

Bora Djordjević v pogovoru za MMC