Še dobro, da živita v veliki hiši, da imata kam pospraviti vsa darila ... Foto: Reuters
Še dobro, da živita v veliki hiši, da imata kam pospraviti vsa darila ... Foto: Reuters
Princ Charles in Camilla Parker-Bowles
'Škloc' za družinski album? Camilla je takole iz čolna slikala izvir Nila v Ugandi. Foto: EPA
Princ Charles in Camilla Parker-Bowles
Med obiskom v Istanbulu. Foto: EPA

Pomočniki "modrokrvnega" para so javnosti na ogled postavili spisek daril, ki sta jih Britanca v zadnjih 12 mesecih dobila med križarjenjem po svetu in srečanji s tujimi državniki. V letu 2007 se je vsega skupaj nabralo natanko 274 predmetov, večine nikakor nista mogla pospraviti v žep zaradi svoje vrednosti ali velikosti. Pa poglejmo najbolj zanimive "cukrčke".

Najbolj darežljive so kot kaže drobne, a zaradi nafte izredno bogate zalivske kraljevine. Med februarsko turnejo so ju kar zasipali z neprecenljivimi darili.

Kuvajt ni skoparil
Kuvajtska kraljeva družina je visoki gostji Camilli Parker-Bowles podarila ogrlico, broško in pas. Camilla bo očitno res lepo dišala, saj je tudi v Katarju dobila v dar ne eno, temveč kar štiri stekleničke dragega parfuma, poleg tega pa še eno ogrlico. A to še ni vse, če bo želela, se bo lahko oblekla kot prava muslimanka, saj po zaslugi Katarcev v njeni omari ležijo tudi tradicionalna muslimanska ženska oblačila.

Naslednji je bil Bahrajn, iz katerega je Camilla odšla bogatejša za uro, zapestnico in srebrno šatuljo s pravim biserom v sredini, s Charlesom pa sta dobila tudi z dragulji okrašen znameniti arabski meč.

Charles se bo lahko prelevil v vojaka
Ste že mislili, da je Charles ostal dolgega nosu? Kje pa! Kuvajtski kralj mu je podaril uro in pištolo poveljnika kuvajtske vojske, neki neimenovani moški pa še čistokrvnega arabskega žrebca. To je drugi konj, ki ga je prestolonaslednik dobil med svojimi popotovanji po svetu.

Med obiskom Turčije novembra so mu poklonili znameniti klobuk dervišev (kdo ve, ali si ga je že kdaj poveznil na glavo).

Američani pa kar "po domače"
Druga darila so bila, grobo rečeno, enolična. Zaljubljeni parček je v preteklem letu krepko napolnil svojo knjižno polico, saj sta prejela kar 68 knjig, poleg tega pa tudi dve preprogi, tri sprehajalne palice in kar šest, posebej zanju, a še vedno podobnih, tradicionalnih arabskih čolnov.

Edini, ki niso prav nič komplicirali, so bili Američani. Kakšen nakit ali orožje, so si verjetno mislili, in predstavnikoma kraljeve družine podarili ... dve bejzbolski kapici, podpisano nogometno žogo, nakupovalno torbo, javorjev sirup in med. Preprosto, a uporabno.

A. P.