Kraljica Soula Aretha Franklin je najbolj navdušila zbrano občinstvo. Foto: Reuters/EPA
Kraljica Soula Aretha Franklin je najbolj navdušila zbrano občinstvo. Foto: Reuters/EPA
Nelson Mandela
Mandela je zbrane nagovoril prek videoposnetka. Foto: Reuters/EPA

Pretekli konec tedna je bil namreč tudi v znamenju praznovanj ob 91. rojstnem dnevu velikega afriškega borca za pravice temnopoltih Nelsona Mandele, slavju v Mandelovi domovini - južnoafriškem Johannesburgu - pa so se s svojo zabavo pridružili tudi v ameriškem New Yorku.

Mandela se zabave, ki jo je vodila igralka Whoopi Goldberg, ni udeležil, saj bi bilo potovanje zanj preveč naporno, je pa vse zbrane nagovoril v predhodno posnetem videoposnetku.

Večna Aretha
V dvorani Radio City Music Hall se je zbralo veliko zvezdnikov, največ pozornosti pa je bila deležna prav 67-letna Aretha Franklin, ki jo je občinstvo nagradilo z največjim aplavzom. Poleg glamurozno oblečene pevke, za katero bi lahko v šali rekli, da je po vsej verjetnosti še nikoli ni bilo toliko skupaj, je nastopila še ena glasbena legenda, in sicer diskopevka Gloria Gaynor, ki je zapela svojo zimzeleno uspešnico I Will Survive.

Carla ni navdušila kritikov
Organizatorji so pripravili tudi manjše presenečenje, saj je pred mikrofon stopila Carla Bruni, bolj znana kot žena francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Njenega prvega nastopa, odkar je postala prva žena Francije, pa kritiki niso pospremili z največjim navdušenjem. Eden izmed njih je 41-letnico označil za "uvelo in preveč togo". Nastopila sicer ni sama, ampak skupaj z glasbenikom Davom Stewartom, s katerim sta zapela ljudsko balado Quelqu'un m'a did in priredbo Boba Dylana Blowin' in the Wind.

Na odru so se med drugimi zvrstili tudi Queen Latifa, Lil' Kim, will.i.am, Wyclef Jean, Alicia Keys, Stevie Wonder in Soweto Gospel Choir.

Prišlo je tudi nekaj znanih osebnosti iz sveta zabave, kot sta igralca Morgan Freeman in Forest Whitaker ter nekdanja teniška igralka Billie Jean King.