Doherty nekaj časa ni dvigal prahu, zdaj pa se je vrnil 'v velikem slogu'. Foto: EPA
Doherty nekaj časa ni dvigal prahu, zdaj pa se je vrnil 'v velikem slogu'. Foto: EPA

Vodja skupine Babyshambles je na solonastopu zapel "Deutschland, Deutschland über alles", nemško himno v času tretjega rajha. Razjarjena množica na glasbenem festivalu on3 v Münchnu je začela žvižgati in vpiti, a Doherty je nadaljeval. Organizatorji festivala so ga zato pospremili z odra.

Koncert je prenašal tudi bavarski radio, na katerem so prenos v trenutku, ko je Doherty, sicer gost presenečenja na festivalu - na prireditev je prišel kot gledalec in se nato "spontano" znašel na odru -, začel prepevati omenjeno pesem, prekinili.

"Deutschland über alles" ("Nemčija nad vse") je sicer prvi verz pesmi Deutschlandlied, za katero je davnega leta 1797 glasbo napisal Joseph Haydn. Tretji verz pesmi je trenutno nemška himna in ima enako melodijo kot Deutschland über alles. A prvega verza od druge svetovne nikjer niso izvajali zaradi povezave z nacisti. Besedilo pesmi se v prevodu začne z besedami: "Nemčija, Nemčija nad vse, nad vse na svetu ..."

Na album uvrstil pesem Arbeit Macht Frei
To ni prvič, da se je sporni Doherty, nekoč vodja skupine The Libertines, zapletel v "nacistični" spor. Z omenjeno nekdanjo zasedbo je na albumu The Libertines (2004) objavil pesem Arbeit Macht Frei, kar je bilo geslo, zapisano nad vhodi v nacistična koncentracijska taborišča.

Po poročanju nemških medijev je bil Doherty med nastopom na odru močno opit, nekateri pa se sprašujejo, ali je razvpiti pevec sploh vedel, da omenjene vrstice v Nemčiji niso več ravno zaželene.

Glavna tožilka Barbara Stockinger je za bavarski časopis TZ povedala, da Dohertyjev nastop natančno preiskujejo, a ga trenutno ne obravnavajo kot zločin. Dohertyjevi predstavniki pa so sporočili, da se pevec "globoko opravičuje, če je koga užalil".