Olivia Wilde na zelo spolirani fotografiji, posneti za revijo Glamour. Igralka pravi, da slika čudovito ovekovečuje vse plati ženske - tako materinsko kot tudi profesionalno in seksapilno. Foto: Instagram Olivia Wilde/Glamour Magazine
Olivia Wilde na zelo spolirani fotografiji, posneti za revijo Glamour. Igralka pravi, da slika čudovito ovekovečuje vse plati ženske - tako materinsko kot tudi profesionalno in seksapilno. Foto: Instagram Olivia Wilde/Glamour Magazine
Alanis Morissette na evropski koncertni turneji leta 2012. Foto: Instagram
Gisel Bündchen (na sliki s sinom Benjaminom) je izjavila, da bi morali obvezno dojenje uzakoniti. Foto: Instagram

Skeptiki (med njimi veliko doječih mamic) se ob tem sprašujejo - od kdaj je dojenje glamurozno?

Ta fotografija je sicer nastala v okviru svetovnega tedna dojenja, katerega cilj je promocija dojenja, Wildova pa priznava, da je na njej vsa stvar videti precej drugačna kot v resnici. "Prav gotovo nisem videti tako, kadar navadno dojim. In po navadi Otis ob tem nosi plenico," je povedala igralka v intervjuju, ki je pospremil fotografijo.

"Biti fotografirana z Otisom je tako primerno, ker vsak moj trenutni portret ne bi bil popoln brez moje materinske identitete," razlaga nekdanja zvezdnica serije Zdravnikova vest.

"Dojenje je najbolj naravna stvar na svetu. Ne vem, zdaj se počutim, kot da bi moral biti Otis vedno na moji dojki. Zdelo se je, kot da smo supe ujeli različne strani ženske. Lahko si hkrati materinska in profesionalna ter seksi in zbrana."

Svetovni teden dojenja
"Hvala @glamourmag, da se zaveda, da ni prav nič nespodobnega s hranjenjem lačnega dojenčka," je na Twitterju pozneje zapisala Wildova, ki sicer ni edina zvezdnica, ki je delila fotografijo dojenja, da bi tako normalizirala pogled na doječo mater, ki je v zahodni družbi pogosto še vedno tabu.

Ta teden je tako Alanis Morissette objavila dve leti staro fotografijo med dojenjem sina Everja. "Družina na turneji :) evropa 2012 #svetovnitedendojenja #podpiram," je zapisala 40-letna kanadska pevka.

Pred njo so podobne fotografije objavile še Gisele Bündchen, Jaime King, Miranda Kerr, Pink in Gwen Stefani - vse v precej dodelani in glamurozni različici. Dojenje kot "najbolj naravna stvar na svetu"? Za prenekatere matere daleč od tega.

Kot piše na to temo Daily News, je dojenje na zvezdniških fotografijah videti tako zelo elegantno, za običajne smrtnice pa navadno predstavlja velik izziv. Mnoge se spopadajo z zmanjšanim tvorjenjem mleka, kar naredi dojenje zelo frustrirajoče, in matere, ki jim vsi govorijo, da je dojenje "najbolj naravna stvar", morajo po nekaj tednih neuspešnih poskusov poseči po steklenički.

Mlečni stroji
Spet druge se pri dojenju počutijo kot "mlečni stroji" in "molzne krave", tretje pa ne morejo uskladiti službe z dojenjem in se počutijo "slabe mame". Podobni občutki - skupaj s paničnim strahom, da bo otrok "stradal" - se porojevajo tudi tistim, ki preprosto nimajo dovolj mleka. In ob tem prebliski supermanekenke Gisele Bündchen, da bi moral obstajati zakon, po katerem bi vsaka mama morala dojiti najmanj šest mesecev, pač ne pomagajo.

"Pojavilo se je močno gibanje, ki naj bi matere spodbujalo k dojenju, kar je malce prispevalo k mitu, kako lahko to je. Ljudje ne govorijo, kako težko v resnici je," je za Daily News povedala ameriška ginekologinja dr. Christine Proudfit.