Kmalu bo visoko nad oblaki njeni modri krvi še udobneje. Foto: EPA
Kmalu bo visoko nad oblaki njeni modri krvi še udobneje. Foto: EPA

Do zdaj je tako rekoč ves svet prepotovala v najetih britanskih letalih, namenjenih za pomembneže vseh vrst - člane kraljeve družine, visoke politike in vojaške generale, pred kratkim pa se je odločila, da želi posebno letalo le zase oziroma kraljevo družino.

Pes bo sedel pri njej
Pripravljena naj bi bila plačati do sedem milijonov funtov (okoli 11 milijonov evrov), čeprav še ni jasno, ali bo letalo kupila ali ga le vzela v najem. Notranjost letala bo imela le malo skupnega z letali za navadne smrtnike, saj bo za kraljico tako rekoč ulito, na vsakem izmed 13 sedežev bo tudi kraljevi grb, poroča britanski Sun.

Elizabeta se je oblikovanju notranjosti zelo posvetila, saj ima veliko predlogov, njeno prvo vprašanje pa je bilo: "Kje bo sedel moj Corgis?" - To je njen pes.

Samo lani je kraljeva družina za letalske prevoze na uradne obiske porabila skoraj osem milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, zato je za državo to koristna in tudi varčna odločitev.

V Slovenijo že z novim letalom?
Elizabeta II. na povabilo slovenskega predsednika Danila Tűrka 21. oktobra prvič prihaja tudi v Slovenijo. V spremstvu moža princa Filipa bo v naši državi preživela dva dneva, nato pa se bo odpravila še na Slovaško, ki jo bo prav tako obiskala prvič.

A. P.