Monako je nestrpno čakal na prvi poljub, ki sta si ga Albert in Charlene izmenjala kot mož in žena. Foto: Reuters
Monako je nestrpno čakal na prvi poljub, ki sta si ga Albert in Charlene izmenjala kot mož in žena. Foto: Reuters
Kneginja Charlene in knez Albert II. sta že pomahala Monačanom z balkona knežje palače. Pridružili sta se jima tudi priči Donatella Knecht de Massy in Chris Le Vine. Foto: Reuters
Civilni obred na dvorišču knežje palače. Foto: Reuters
Monačani so si civilni obred pražnje oblečeni ogledali na velikih zaslonih v bližini palače. Foto: Reuters
Tudi sestri princa Alberta, mlajša Stephanie Monaška (desno) in starejša Carolina Hanoverska (levo) sta se na balkonu v družbi hčera pokazali Monačanom. Foto: Reuters

Mala kneževina ob Azurni obali, ki slovi po sproščenih davčnih zakonih in razkošnih igralnicah, je bila te dni znova v ospredju - Monako je namreč nestrpno pričakoval prvo knežjo poroko po več kot pol stoletja. Številni domačini so tako v petek popoldne napolnili trg pred palačo, kjer se je odvijal obred, in se trudili vsaj za trenutek uzreti mladoporočenca.

Wittstockova je kot soproga monaškega kneza naslednica hollywoodske zvezdnice Grace Kelly, ki se je leta 1956 poročila z Albertovim očetom, knezom Rainierjem III. Imela sta tri otroke, poleg Alberta še hčeri Caroline in Stephanie, Grace pa je v prometni nesreči umrla leta 1982.

Ob petih popoldne sta si na civilni slovesnosti v ožjem krogu povabljenih zvestobo (prvič) obljubila knez Albert II. Monaški in njegova izbranka, Južnoafričanka Charlene Wittstock.

Civilna poroka, ki jo je vodil matičar Philippe Narmino, je potekala v Albertovem domovanju, v knežji palači oz. natančneje v prestolni dvorani te večkrat prenovljene in spremenjene utrdbe iz 12. stoletja. Ko so ju vprašali, ali vzameta drug drugega v zakon, sta oba tiho odgovorila: "Oui." (*V prevodu "da".)

Monačani dočakali poljub (in zabavo)
Po obredu sta zakonca zbranim pomahala z balkona knežje palače, kjer sta se tudi poljubila. Nato se je začela pogostitev s sredozemskimi in južnoafriškimi specialitetami za vseh 7.618 Monačanov, v poznih večernih urah pa množico ljudi pričakujejo na koncertu Jeana Michela Jarra.

V soboto prav tako ob 17. uri si bosta zaročenca usodni "da" izrekla še pred duhovnikom in okoli 3.500 svati na dvorišču palače, Monačani in njihovi družinski člani pa si bodo poroko lahko ogledali v neposrednem prenosu na velikih platnih, postavljenih po mestu. Po poroki se bosta zaljubljenca s hibridnim avtomobilom zapeljala med ljudi. Slavje bo zaokrožil veličasten ognjemet nad monaškim zalivom.

500 povabljenim bo kuhal Alain Ducasse
Okoli 500 najpomembnejših gostov bo nato povabljenih še na poročni sprejem, na katerem bodo stregli hrano monaškega kuharskega mojstra Alaina Ducasseja, ki se lahko pohvali s kar 19 Michelinovimi zvezdicam in velja za enega najboljših kuharjev na svetu.

Ta seveda ni želel razkriti, kakšen jedilnik si je zamislil za tako pomembno priložnost, povedal je le, da bodo vse sestavine, razen šampanjca in južnoafriških vin, domače, saj bodo v palačo pripeljane z območja, ki je od Monaka oddaljeno največ 10 kilometrov.

Kdo vse bo med svati?
Med svati monaški dvor pričakuje številne predstavnike evropskih kraljevih družin, med drugimi švedsko princeso Victorio in njenega moža Daniela, britanskega princa Edwarda in njegovo ženo Sophie, ki bosta zastopala britanski kraljevi dvor, ter španskega prestolonaslednika Felipeja in njegovo ženo Letizio.

Povabljeni so tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Albert in Charlene sta na poroko povabila tudi številne osebnosti iz poslovnega in športnega sveta, pozabila pa nista niti na modnega - vabilo je dobil tudi Charlenin prijatelj Giorgio Armani, pa še dva modna oblikovalca Karl Lagerfeld in Roberto Cavalli, manekenki Naomi Campbell in Karolina Kurkova, igralec Roger Moore, najbogatejši Francoz Bernard Arnault in številni drugi.

Ne le novo upanje, tudi nova možnost za zaslužek
Ob veselem dogodku, ki za kneževino pomeni nov začetek (tudi zato, ker so Monačani že začeli obupovati nad svojim 53-letnim knezom, ker ni kazal nobene želje po zakonu in otrocih - če izvzamemo verjetno ne ravno načrtovane nezakonske), si v drugi najmanjši državici na svetu manejo roke tudi zaradi navala turistov.

Pričakujejo, da jih bo ta konec tedna v Monako pripotovalo okoli 200.000. To za državo, ki ima 36.000 prebivalcev in se "razteza" na vsega dveh kvadratnih kilometrih, vsekakor ni malo. Dogodek bodo sicer spremljali tudi številni predstavniki medijev iz 25 držav.

Nevesta vendarle ni pobegnila
Zadnje dni se je veliko govorilo o tem, da se je Charlene ustrašila poroke in da je nameravala zbežati v domovino. Monaški dvor je pisanja medijev ostro zanikal, Monačani pa so se pomirili šele, ko so opazili, da je v državo pripotovala nevestina družina - oče se je, na primer, sproščeno "družil" z ljudmi v nekem običajnem baru ob morju.

Zdaj so lahko Monačani - številni so se, kot smo že omenili, bali, da bo Albert večno samski - resnično pomirjeni. Knez je dahnil "oui" svoji kneginji, ki je na civilnem obredu nosila svetlomodro Chanelovo kreacijo, v soboto pa bo na bolj razkošni cerkveni poroki sledila temu primerno bolj razkošna bela toaleta.