Portia je bila vidno ganjena na prireditvi, kjer so njeni življenjski sopotnici podelili nagrado. Foto: Reuters
Portia je bila vidno ganjena na prireditvi, kjer so njeni življenjski sopotnici podelili nagrado. Foto: Reuters

TV-voditeljici je Kennedy Center for the Performing Arts priznanje podelil zaradi promoviranja ženskega humorja in komičarki, ki je veliko prispevala k oblikovanju današnjega TV-programa.

Gostje so na slovesni prireditvi, med katerimi so bili tudi Steve Harvey, John Krasinski in Jimmy Kimmel ter drugi, posebej pohvalili Ellenino odločitev, sprejeto pred 15 leti, ko je javno priznala, da je istospolno usmerjena: "To sem storila zaradi sebe, ampak pokazalo se je, da je to pomagalo številnim ljudem, dvignilo pa je tudi veliko prahu," je pred prejetjem nagrade dejala Ellen.

Voditeljica je že maja izvedela, da je dobitnica nagrade. Takrat je v izjavi za javnost šaljivo zapisala, da se je ob tej časti, ki je do zdaj doletela denimo tudi Billa Cosbyja, Tino Fey in Willa Ferrella, vprašala: "Zakaj je nisem dobila že prej?"

Odpoved serije je sprožila depresijo
DeGeneresova je znana tudi po tem, da je med četrto sezono svoje humoristične serije Ellen leta 1997 postala prva junakinja TV-serije, ko je javno razkrila svojo homoseksualnost. Na vrhuncu priljubljenosti si je serijo Ellen ogledalo rekordnih 46 milijonov gledalcev, potem pa je začela gledalce počasi izgubljati in je bila leta 1998 odpovedana. Ellen je takrat povedala, da se je televizijska mreža ABC ustrašila in jo postavila pred težko vprašanje, ali si je z "gejevsko agendo" spodkopala kariero. Odpoved serije je DeGeneresovo zelo prizadela in jo potisnila v globoko depresijo.

Seriji Ellen pa je po poročanju tiskovne agencije AP uspelo tlakovati pot drugim televizijskim nanizankam, v katerih nastopajo gejevski junaki, od Will in Grace do Glee. DeGeneresova si je od depresije opomogla in s filmskimi vlogami, knjigami in pogovorno oddajo uspešno nadaljevala kariero. "Ona ni samo humoristka. Ona dela čudeže. Predsednika je pripravila do plesa, prvo damo, da je javno delala sklece, in republikanca Toma Delaya do smeha," je povedal Cappy McGarr, producent podelitve nagrade Marka Twaina, ter dodal, da Ellen nasmeji ljudi ne glede na njihovo politično pripadnost.

Štiriinpetdesetletnica je svojo kariero začela s stand-up nastopi v manjših klubih in kavarnah, leta 1982 pa je s posnetkom enega izmed nastopov zmagala na Showtimovem tekmovanju za najduhovitejšo osebo v ZDA. Kmalu je začela nastopati v priljubljenih TV-oddajah, kot je The Tonight Show, in potem dosegla svetovno slavo s svojo humoristično serijo Ellen, ki so jo začeli predvajati leta 1994.