V hongkonškem pristanišču so Bruceu Leeju postavili spomenik. Foto: EPA
V hongkonškem pristanišču so Bruceu Leeju postavili spomenik. Foto: EPA
Bruce Lee
Na domačem Kitajskem je Lee postal prava ikona tudi zato, ker je v svojih vlogah poudarjal kitajski nacionalni ponos. Foto: EPA

Spomladi leta 1973 je takrat komaj 32-letnik Lee začel čutiti hude glavobole. Že 10. maja se je med snemanjem kaskaderskega prizora za film Enter the Dragon sesedel, potožil zaradi hudih glavobolov in doživel niz napadov. Takoj so ga prepeljali v hongkonško baptistično bolnišnico, kjer so mu diagnosticirali možganski edem. Oteklino je zdravnikom nato uspelo zmanjšati in Lee je lahko odšel domov.

A žal se je napad ponovil 20. julija. Ta dan se je okoli dveh popoldne srečal s producentom Raymondom Chowom glede produciranja filma Game of Death. Delala sta do 16. ure, nato pa se odpeljala na dom Leejeve prijateljice, tajvanske igralke Betty Ting Pei, kjer so skupaj prebrali scenarij. Chow je nato odšel, Lee pa se je začel pritoževati zaradi hudega glavobola, zato mu je prijateljica ponudila protibolečinsko tableto. Okoli 19.30 Lee ni več zdržal, zato si je privoščil krajši spanec.

Niso mu mogli več pomagati
Ker so bili dogovorjeni za večerjo z zvezdnikom filma o Jamesu Bondu Georgeem Lazenbyjem in ker Leeja ni bilo, ga je Chow prišel iskat v stanovanje. Poskusil ga je zbuditi, a neuspešno. Poklical je zdravnika in reševalce, ki so ga začeli oživljati, a Leeju ni bilo več pomoči. Za mrtvega je bil razglašen na poti v bolnišnico, se je pozneje spominjala Leejeva žena Linda.

Teorije zarote
Nikoli niso zares dognali, kaj je šlo narobe, a obdukcija je pokazala, da je imel precej veliko možgansko oteklino. Pozneje so sklenili, da je bila za njegovo smrt verjetno kriva ena izmed sestavin protibolečinske tablete, na katero je bil očitno alergičen. V mesecih in letih po pogledu se je sicer pojavilo veliko teorij zarote o razlogih in krivcih za Leejevo smrt - od tega, da so ga "pospravile" triade, do tega, da je užival nedovoljene substance, pojavila pa so se celo namigovanja, da je Lee svojo smrt uprizoril ter da živi mirno in tiho nekje v Tibetu.

Igralska kariera se je razmahnila le nekaj let pred smrtjo
Lee se je sicer rodil leta 1940 v San Franciscu kot Lee Džun Fan, a se je pri starosti komaj treh mesecev z družino preselil v Hongkong, kjer sta njegova starša delala kot operna pevca in se pozneje pri 18. letih vrnil v ZDA. Na velikem platnu se je prvič znašel leta 1950 v filmu The Kid, leta 1957 pa je igral mlajšega brata v filmu Thunderstorm, a med njegove največje uspešnice poznavalci štejejo filme, ki so nastali med letoma 1969 in 1973, na primer: Marlowe (1969), The Big Boss (1971), Fist of Fury (1972) in Way of the Dragon (1972).

Bruce Lee še danes velja za enega največjih mojstrov borilnih veščin, ki mu je uspelo tudi v Hollywoodu. Filmski poznavalci priznavajo, da je iz njega vela neka privlačnost, ki je presegla meje platna ali borilnih spretnosti. Obenem pa je poosebljal estetiko, ki je za vedno razblinila stereotipno hollywoodsko podobo azijskih mož.

Tudi sin po njegovih tragičnih stopinjah
Poročil se je prav tako talentirano mojstrico borilnih veščin, Lindo Cadwell, s katero sta imela dva otroka - hčerko Shannon in sina Brandona, ki je šel po očetovih stopinjah in postal igralec. Žal je tudi on umrl prezgodaj - padel je pod streli med snemanjem filma Vran.

Na 40. obletnico Leejeve smrti so se njegovega življenja in dela spomnili predvsem njegovi oboževalci in sledilci, ki so se mu poklonili pred spomenikom v Hongkongu.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov, ki so nastali ob obletnici Leejeve smrti pred njegovim spomenikom v Hongkongu, in nekaj njegovih znamenitih prizorov.