Adele Exarchopoulos in Lea Seydoux na predstavitvi filma Adelino življenje v Cannesu maja letos. Foto: EPA
Adele Exarchopoulos in Lea Seydoux na predstavitvi filma Adelino življenje v Cannesu maja letos. Foto: EPA
Marine Vacth - osrednja protagonistka Ozonovega filma Mlada in lepa. Foto: EPA

23-letna Marine Vacth se je prejšnji mesec znašla na naslovnici nemške izdaje revije Interview. Fotografiral jo je Juergen Teller, intervjuval pa Francois Ozon. Prav Ozon je režiral film Mlada in lepa, ki je Marine prinesel mednarodni preboj. V njem Vacthova, ki ima za sabo leta manekenskih izkušenj - s takšnim obrazom bi bilo skoraj nemogoče, da je modni skavti ne bi opazili - upodablja 17-letno prostitutko Isabelle, dekle iz premožne družine, ki se nekega dne odloči, da se bo prodajala starejšim moškim.

Na začetku snemanja je imela eterična lepotica 21 let, za film se je morala zrediti nekaj kilogramov, česar bi se številne igralke po Ozonovih besedah ustrašile. A glede tega, ali bi sprejela vlogo, je imela nekaj pomislekov. Pa ne zaradi režiserjeve zahteve po dodatnih kilogramih in ne zaradi prizorov spolnosti, temveč zato, ker se je bala, da ne bo zmogla teže osrednje vloge, torej "biti nekdo, ki nosi film". A ji je to več kot uspelo in vrata v filmski svet so ji na široko odprta. Najprej pa bo šla na porodniški dopust, saj čez nekaj mesecev pričakuje svojega prvorojenca.

V letu 2013 se je bilo tako rekoč nemogoče izogniti (medijske stolpce je dokaj po krivici polnil nekajminutni prizor lezbičnega seksa iz sicer tri ure dolgega filma) Adelinemu življenju, ki smo ga, tako kot Mlado in lepo, predpremierno videli tudi na ljubljanskem filmskem festivalu Liffe. Gre za epsko ljubezensko zgodbo med dvema mladima ženskama, ki jo je mojstrsko posnel Abdelatiff Kechiche, igralki Lea Seydoux in Adèle Exarchopoulos pa sta ustvarili izjemni vlogi in si prvič v zgodovini filmskega festivala v Cannesu razdelili zlato palmo z režiserjem. 28-letna Seydouxova, potomka vplivne francoske filmske dinastije, ima že dolgo privržence v svetu art filma, uspelo ji je dobiti nekaj hollywoodskih projektov in velja za pravo modno ikono, ki med drugim krasi kampanje dišav Prada.

A odkritje tega leta je njena soigralka iz Adelinega življenja, Adele Exarchopoulos, ki je režiserja Kechicha tako očarala, da se je odločil osrednjo protagonistko filma prav zaradi nje preimenovati v Adele. Rojeno Parižanko, ki je težko zapomnljivi grški priimek dobila po dedku, in njenega fanta Jeremieja Laheurta, s katerim sta se spoznala prav na snemanju "Adele", francoski paparaci spremljajo na vsakem koraku.