24-letna Nia Sanchez je Nevadi prinesla zgodovinsko prvo zmago na izborih za mis ZDA. Foto: Reuters
24-letna Nia Sanchez je Nevadi prinesla zgodovinsko prvo zmago na izborih za mis ZDA. Foto: Reuters

V Baton Rougeu v zvezni državi Louisiana je potekal triurni šov, izbor za mis ZDA, ki velja za enega najbolj gledanih zabavnih dogodkov onstran luže. Velika zmagovalka je postala mis Nevade Nia Sanchez, ki je premagala lepotice iz 50 drugih zveznih držav in Okrožja Columbia, tako da bo svojo državo konec leta zastopala na svetovnem izboru za mis Universe. Prva spremljevalka je postala najlepša iz Severne Dakote Audra Mari, druga pa domačinka Brittany Guidry.

Strokovna komisija je ocenjevala izhod v kopalkah in večernih oblekah pa tudi odgovore tekmovalk na njihova vprašanja. Tokrat se nobeni misici ni zgodila kakšna verbalna nerodnost, jih je pa več opozorilo na vse pogostejše spolne napade na ameriških kolidžih. Ena izmed sodnic je bila tudi Rumer Willis, hči igralcev Brucea Willisa in Demi Moore, ki je dejala, da je kar 19 odstotkov ameriških dijakinj žrtev spolnega nasilja, in lepotice vprašala, ali menijo, da se ta problem v družbi pometa pod preprogo.

Sanchezova je odgovorila, da gre za perečo temo in da bi se dekleta morala naučiti, kako se same ubraniti napadalcev. Mis Pensilvanije Valerie Gatto pa je presenetila, ko je dejala, da je tudi sama plod posilstva, saj je njeno mamo pri 19 letih, ko se je v Pittsburghu vračala z dela, spolno zlorabil neznanec. "Sem jasen dokaz, da okoliščine ne definirajo tvojega življenja," je dejala.

Dogodek sta povezovala Thomas Roberts in Giuliana Rancic, med znanimi pa so v Louisiano prišli raper Nelly, nekdanji NBA-jevski zvezdnik Karl Malone, igralca Ian Ziering in Melissa Peterman ter seveda lastnik licence za mis ZDA in mis Universe, nepremičninski mogotec Donald Trump.