Poljub za novopečeno princeso in ženo princa Carla. Foto: Reuters
Poljub za novopečeno princeso in ženo princa Carla. Foto: Reuters
Sofia in Carl na predporočni zabavi. Foto: Reuters
Poroko sta iz prve vrste spremljala tudi kralj in kraljica. Foto: Reuters
Ponosna starša - kraljica Silvia in kralj Gustaf. Foto: Reuters
Naj se slavje začne. Foto: Reuters

Poročni obred, ki je potekal v kapeli v kraljevski palači v Stockholmu, se je začel ob 16.30. Princ je pri poročnem oltarju z nasmeškom na obrazu pričakal svojo izbranko (predal mu jo je nevestin oče Erik), ki je za veliki dan izbrala poročno obleko švedske oblikovalke Ide Sjöstedt, princ je izbral uniformo.

S tem ko sta si Carl in Sofia izrekla usodni da, je temnolaska tudi uradno postala članica švedske kraljeve družine - postala je princesa Sofia, obenem pa novopečena zakonca nosita tudi naziv vojvoda in vojvodinja Värmlanda.

Poroko svojega edinega sina sta iz prve vrste spremljala kralj Gustaf in kraljica Silvia, pa Carlovi sestri Victoria in visokonoseča Madeleine, ki sta na poroki tako kot sam ženin potočili solze sreče.

Poroke so se udeležili tudi predstavniki evropskih kraljevih družin: iz Belgije, Danske, Nizozemske, Grčije, Norveške in Velike Britanije, manjkali pa niso niti predstavniki japonskega dvora. Poroke se je udeležilo okoli 400 svatov.

Novoporočeni par se je s kočijo popeljal po ulicah Stockholma, kjer se je zbralo okoli 100.000 ljudi, ki želijo pozdraviti novopečena zakonca.

Zvečer bo na kraljevem gradu še velika poročna zabava, ki jo za mladoporočenca in goste, številne predstavnike evropskih plemiških družin, pripravljata švedska kralj in kraljica.

Poroko so ob švedski televiziji prenašale tudi televizije na Danskem, Finskem in Norveškem.

Slavje se je sicer začelo že včeraj, ko sta se zaljubljenca skupaj z družino, prijatelji in preostalimi 200 povabljenci udeležila zasebne večerje, na kateri so nazdravili poroki. Sofia je za večerjo izbrala obleko modre barve priznanega oblikovalca Zuhaira Murada, princ Philip pa klasičen smoking.

Švedski dvor nezadovoljen s Carlovo izbranko
36-letni princ in šest let mlajša Hellqvistova, ki naj bi se na prvi pogled zaljubila v neki restavraciji, sta v zvezi od leta 2010, zaročila pa sta se junija lani.

Sofia je ob zaroki dejala, da je Carl Philip ena najbolj ponižnih oseb, kar jih je kdaj spoznala. "To je ena izmed lastnosti, zaradi katere sem se na začetku zaljubila vanj. Ima eno najlepših duš, je zelo topla oseba," je dejala 30-letnica, ki s princem že nekaj časa živi v predmestju Stockholma Djurgardnu. Princ, ki je končal študij gozdarstva in kmetijstva, je znan kot veliki ljubitelj oblikovanja, fotografije in mode, Sofia pa je končala študij ekonomije in angleškega jezika.

Bolj kot s svojo izobrazbo pa je Sofia pritegnila pozornost s svojo preteklostjo, ki po mnenju številnih ni primerna za prihodnjo članico švedskega dvora. Tudi sam švedski dvor naj ne bi bil najbolj navdušen nad Carlovo izbiro. Sofia je namreč nastopala v resničnostnem šovu Paradise Hotel, kjer so se tekmovalke z obnašanjem, ki ne pristaja ravno princesi, potegovale za bivanje v luksuznem hotelu. Obenem pa je kot manekenka pozirala tudi v toplesu, in to za neko revijo za moške. Sofia je za švedsko televizijo povedala, da se preteklosti ne sramuje: "Ničesar ne obžalujem, vse te izkušnje so me naredile takšno, kot sem." Ko je spoznala princa, se je posvetila dobrodelnosti.

Carl Philip, ki velja za najlepšega med princi, je tretji v vrsti za švedski prestol, pred njim sta njegova starejša sestra princesa Victoria in njena hčerkica, princesa Estelle.