Olympia Dukakis se ne namerava upokojiti. Foto: EPA/Reuters
Olympia Dukakis se ne namerava upokojiti. Foto: EPA/Reuters
Olympia v Mesečnici
Za nastop v filmu Moonstruck je leta 1987 prejela oskarja za stransko žensko vlogo. Foto: Imdb
Diane Ladd, Olympia Dukakis in Ed Asner
Igralki sta se na slovesnosti pridružila njena kolega, igralca Diane Ladd in Ed Asner. Foto: EPA/Reuters

To so besede, s katerimi je Ana Martinez, producentka prireditev na Pločniku slavnih, pred časom najavila novico, da bo naslednja zvezda na Pločniku slavnih pripadla ameriški igralki grških korenin Olmypii Dukakis.

81-letna igralka, ki je svetovno slavo doživela šele pri 56 letih, ko je v romantični komediji Mesečnica (Moonstuck) iz leta 1987 nastopila skupaj s Cher in Nicolasom Cageem, je na svojo zvezdo čakala dolgo, včeraj pa je končno dočakala dan, ko so njeno ime vtisnili v hollywoodskem slovitem pločniku. Olympii pripada zvezda številka 2.498.

Igralke po 60. letu le kot matere in babice
Igralka, ki se je v Massachusettsu rodila grškim priseljencem, je znana po svoji prilagodljivosti. Nastopila je v žanrsko različnih filmih, od komedij do tragedij. Zapomnili si jo bomo po materinskih vlogah, najbolj po odličnem nastopu v Mesečnici, za katero je bila celo nagrajena z oskarjem za najboljšo žensko stransko vlogo. "Zaradi Mesečnice so mi ponudili številne materinske vloge. V bistvu me je (režiser) Norman Jewison angažiral, potem ko me je videl v broadwajski predstavi Mika Nicholsa Social Security, kjer sem igrala mamo Marle Thomas, s katero sva bili zelo blizu po letih. Ampak zmogla sem to."

Svojo prilagodljivost je Dukakisova pokazala tudi dve desetletji prej, ko je v drami iz leta 1969 John and Mary igrala mater Dustina Hoffmana, čeprav je bila od igralca starejša zgolj šest let. Dukakisova je dejala, da je verjetno malo nenavadno, ker je pogosto dobivala materinske vloge, ampak da je to - sploh v velikih filmih - nekaj običajnega: "Vedno je bilo zelo težko najti vloge ženskam mojih let, še posebej takrat, ko si enkrat nad 60. Po navadi tako igraš matere ali pa babice."

V nasprotju s svojimi kolegi se Olympia po prihodu v Hollywood ni nikoli popolnoma poslovila od gledaliških desk, ravno obratno - najraje in največ je še vedno ustvarjala v gledališču, svojem drugem domu. Igralka je z možem, prav tako igralcem Louisom Zorichem, ustanovila dve gledališči, ki sta Olmypii dopuščali, da igra vloge, ki si jih je vedno želela.

Upokojitve za Dukakisovo ni
Igralka je igrala v več kot 100 filmih (Mr. Holland’s Opus, Mighty Aphrodite, The Simpsons) in več kot 160 gledaliških predstavah, s svojo raznovrstnostjo je tako ustvarila kariero, polno zanimivih vlog, v Hollywoodu pa se je uveljavila kot karakterna igralka. "To mi je dopuščalo veliko svobode," je dejala Dukasisova, ki je dodala, da imajo igralci v nasprotju s športniki dosmrtne kariere - tako je nakazala, da se kljub 81 letom sploh ne namerava upokojiti.