Sophia Loren - italijanska legenda, ki je pri 75. letih videti dve desetletji mlajša. Foto: EPA
Sophia Loren - italijanska legenda, ki je pri 75. letih videti dve desetletji mlajša. Foto: EPA

To so 64-letna Britanka Helen Mirren, 66-letna Francozinja Catherine Deneuve in 75-letna Italijanka Sophia Loren, ki jim je uspelo, da so se postarale "s slogom", kljub temu pa še vedno vsak dan znova očarajo s svojo podobo in z damskim pridihom zasenčijo tudi marsikatero mlajšo lepotico.

Kakšna je njihova javna podoba?
Vsem trem se je namreč uspelo uvrstiti na lestvico "desetih najlepših žensk sveta", ki jo je sestavila modna poznavalka Sally Allen. Allenova je eno leto skrbno sledila medijem in zbirala članke o znanih zvezdnicah, njihove intervjuje, podobe na rdeči preprogi in mnenje ljudi o njih. "Deseterica najlepših je iz dneva v dan na 'udaru' medijev, kljub temu pa jim nekako vedno uspe, da sijejo s svojo podobo," je dejala Allenova. "Včasih jih ujamejo brez ličil, s skuštranimi lasmi ali v kakšnem neposrečenem položaju, a njihova naravna lepota prekrije vse spodrsljaje."

Zmagovalka izbora - roko na srce jih obstaja res ogromno - je španska "fatalka" Penelope Cruz, ki je pri 36 letih druga najmlajša na lestvici brezčasnih lepotic. Dve pomladi manj namreč šteje le sedmouvrščena južnoafriška oskarjevka Charlize Theron. Na seznamu tako presenetljivo ni prostora za slavne ženske, ki še niso dopolnile 30 let, saj po mnenju Allenove preprosto ne morejo biti "resnično čudovite".

Prikupna ali lepa?
"V moji glavi ni bilo vprašanj glede zmagovalke, saj je to lahko povsem zasluženo le Penelope. Pri 16 letih, ko je začela filmsko kariero, je bila brez dvoma prikupno dekle, a 20 let pozneje je postala zrela, čudovita ženska in odlična igralka. Kot je nekdo nekoč dejal: razlika med 'prikupen' in 'privlačen' je v tem, da je prikupnost začasna, lepota pa večna. Zvezdnice, kot sta Beyonce ali Cheryl Cole, so seksi in čudovite, a prava lepota je nekaj, kar prihaja od znotraj in po navadi zahteva zrelost. Dnevi, ko so ženske, potem ko so dopolnile 40 let, zavrgli in pozabili, so že zdavnaj mimo."

Allenova si šteje v čast, da je svojo lestvico pokazala 1.200 mladim moškim in 80 odstotkov se je strinjalo z njo.

Deset najlepših žensk na svetu si oglejte v fotozgodbi.

1. mesto: Penelope Cruz, 36 let. Foto: EPA
2. mesto: Claudia Schiffer, 39 let. Foto: EPA
3. mesto: Kristin Scott Thomas, 49 let. Foto: EPA
4. mesto: jordanska kraljica Rania, 39 let. Foto: EPA
5. mesto: Catherine Deneuve, 66 let. Foto: EPA
6. mesto: Helen Mirren, 64 let. Foto: EPA
7. mesto: Charlize Theron, 34 let. Foto: EPA
8. mesto: Kate Beckinsale, 36 let. Foto: EPA
9. mesto: Natascha McElhone, 40 let. Foto: EPA
10. mesto: Sophia Loren, 75 let. Foto: EPA