Zara in Mike sta mnogo manj izpostavljena v javnosti kot William in Catherine, a zanimanje za njuno poroko je kljub temu veliko. Foto: Reuters
Zara in Mike sta mnogo manj izpostavljena v javnosti kot William in Catherine, a zanimanje za njuno poroko je kljub temu veliko. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta z možem
Poročila se je najstarejša vnukinja kraljice Elizabete II. Foto: Reuters
Harry, Catherine in William
Princ William in njegova izbranka Catherine sta se poročila aprila. Foto: Reuters

Plemiči na Otoku se znova veselijo, saj je po princu Williamu v zakonski jarem skočila tudi najstarejša vnukinja kraljice Elizabete II. 30-letnica se je s svojim dve leti starejšim izbrancem poročila v cerkvi Canongate Kirk na znameniti edinburški ulici Royal Mile.

Zara Phillips, ki je na ceremoniji zasijala v poročni obleki Stewarta Parvina in v sandalih Jimmyja Chooja, je v nasprotju z drugimi plemiškimi nevestami, ki so ob poroki prevzele priimek svojega partnerja, obdržala svojega. 30-letnica se je za to odločila, ker želi ohraniti svojo športno prepoznavnost.

Ker gre za prvo kraljevsko poroko na Škotskem po skoraj 20 letih, je dogodek privabil množico navdušencev nad monarhijo, čeprav se po pomembnosti in odmevnosti seveda še zdaleč ne more kosati z aprilsko poroko princa Williama in Kate Middleton, ki je obnorela svet.

Kraljevsko-športni svati
Na obredu so se pojavili vsi najvidnejši člani britanske kraljevine, med njimi kraljica Elizabeta II. in njen mož, vojvoda Edinburški, princ Charles z ženo Camillo, princ William z ženo Catherine in njegov mlajši brat, princ Harry.

Ženin, ki je tudi član angleške ragbijske reprezentance, pa je v zakon stopil v družbi svojih reprezentančnih kolegov. Njegova priča je soigralec Iain Balshaw, s katerim sta v dresu z angleškim grbom leta 2003 osvojila tudi svetovno prvenstvo v Avstraliji. Prav na tem turnirju je Zari Mika predstavil njen bratranec, nagajivi rdečelasi princ Harry.

Catherine tokrat v zelenem
Novopečena mladoporočenca sta v petek že priredila sprejem na razkošni jahti Britannia, na katerem je znova najbolj v oči padla vojvodinja Cambriška, torej Kate Middleton, ki je blestela v zeleni obleki in je bila videti odlično razpoložena. William in Kate sta se v javnosti pojavila prvič po izredno odmevni turneji po Kanadi in ZDA.

Izjemna športnica
30-letna Zara je hči princese Anne, ki je sestra princev Charlesa, Andrewa in Edwarda, in najstarejša vnukinja kraljice Elizabete II. V času rojstva je bila šesta v vrsti za britanski prestol, danes pa se je pomaknila na 13. mesto.

Najbolj znana je po odličnih izidih v konjeništvu, saj je osvojila celo svetovni naslov, leta 2006 pa so jo BBC-jevi gledalci izglasovali za športno osebnost leta. Z Mikom sta želela pravice za objavo poročnih fotografij za 500.000 funtov prodati tabloidu Hello!, a je Buckinghamska palača posel prepovedala.

Mladoporočenca bosta, podobno kot William in Catherine, z medenimi tedni še malo počakala, saj se bosta po slavju takoj vrnila znova na trening, so sporočili njuni predstavniki.

Fotografije s sprejema in predporočnega utripa Edinburga ter s poročne ceremonije si oglejte v spodnji galeriji.