Švedska prestolonaslednica Victoria in njen srčni izbranec sta skupaj zakorakala v novo življenje. Foto: EPA
Švedska prestolonaslednica Victoria in njen srčni izbranec sta skupaj zakorakala v novo življenje. Foto: EPA
princesa Madeleine, princ Carl Philip
V sestrini sreči uživata tudi princesa Madeleine (ki se je pred kratkim razšla z zaročencem) in princ Carl Philip. Foto: EPA

32-letna prvorojenka švedskega kralja Carla XVI. Gustava in njen bodoči mož na ta dan čakata že več let, saj sta se spoznala leta 2002, ko je bil Daniel inštruktor fitnesa. Ne njena družina ne švedska javnost s princesino izbiro nista bili zadovoljni, a sčasoma se je Daniel, ki je v tem času postal poslovnež, s svojo preprostostjo priljubil najprej Švedom, nato pa še bodočemu tastu.

Februarja lani je kraljeva palača oznanila zaroko, le nekaj tednov pozneje pa sporočila tudi datum poroke - 19. junij 2010, dan, na katerega sta si leta 1979 večno zvestobo obljubila tudi Victorijina oče Carl Gustav in mati Silvia, pred njima pa sta se na isti dan leta 1850 poročila tudi kralj Carl XV. in Louise Nizozemska.

Poroka bo stala (najmanj) 20 milijonov kron
Švedska se na ta veliki dan pripravlja že vse leto, saj omenjena poroka velja za največji tovrstni dogodek po poroki princa Charlesa in princese Diane leta 1981. Za prenovo katedrale Storkyrkan je župnija namenila 12,4 milijona kron, celotna poroka (z vsemi slavnostnimi večerjami, sprejemi in banketi) pa bo stala okoli 20 milijonov kron. Polovico bo plačala švedska vlada, drugo polovico pa kraljeva hiša.

Tako ni nič nenavadnega, da so svojo navzočnost na obredu potrdili predstavniki vseh evropskih kraljevih hiš, svojo državo pa zastopajo tudi japonski princ, jordanski kralj idr. Večina povabljenih se je sicer udeležila tudi banketa in večerje dva dni pred poroko ter koncerta v dvorani, kjer vsako leto podelijo tudi Nobelove nagrade.

Družice (večinoma) modre krvi
Hčerke in vnukinje številnih evropskih kraljevih hiš pa so povabili, da bi sodelovale na poroki. Družice bodo tako šestletna Catharina-Amalia, hči nizozemskega princa Willema-Alexandra in Maxime, Ingrid Alexandra (6), hči bodočega norveškega kraljevega para Mette-Marit in Haakona, pa 11-letna Madeleine, ki je vnukinja kraljeve sestre, princese Margarethe, in Danielovi nečakinji (hčerki njegove sestre Anne) Hedvig (11) in Vera Blom (6).

Pri poročnem obredu bo sodeloval tudi štiriletni sin danskega prestolonaslednika Frederika in njegove žene Mary, Christian, pa vnuk princese Désirée (tudi ona je sestra kralja Carla Gustava), osemletni Ian, in kar nekaj Victorijinih sestričen po materini strani.

Slavje bo v kraljevi palači
Svoj "da" bosta princesa in bodoči vojvoda Västergötlandski izrekla pred nadškofom
Andersom Wejrydom
in okoli 1.000 povabljenimi gosti, celoten obred pa bo neposredno prenašala tudi švedska televizija. Po izmenjavi zaobljub se bosta mladoporočenca s kočijo popeljala po središču Stockholma, kjer ju bo, po pričakovanjih, pozdravila množica ljudi. Pozno popoldne bo v kraljevi palači veličasten banket, nato pa se bosta mladoporočenca odpravila na medene tedne.