Jane Fonda je dobila dva oskarja - prvega leta 1972 za vlogo prostituke v filmu Klute, drugega pa sedem let pozneje za vojno dramo Coming Home. Foto: Reuters
Jane Fonda je dobila dva oskarja - prvega leta 1972 za vlogo prostituke v filmu Klute, drugega pa sedem let pozneje za vojno dramo Coming Home. Foto: Reuters

Dvakratna oskarjevka je na slovesnosti odtisnila svoje dlani in stopala, njen sosed na Pločniku slavnih pa je njen oče, Henry Fonda.

"Navdušena sem, ker so to končno dogaja, in ne le zaradi tega, navdušena sem, ker bom svoje dlani in stopala odtisnila poleg svojega očeta ... Tako zelo sem srečna, da bom najverjetneje zajokala," je dejala vidno ganjena začetnica aerobike, ki jo bomo kmalu lahko gledali kot Nancy Reagan v filmu The Butler, pripravlja pa še film z naslovom Better Living Through Chemistry.

Igralska dinastija Fonda
75-letna igralka, znana po svojih svobodomiselnih stališčih, pa naj gre za zagovarjanje človekovih pravic ali boj za enakopravnost žensk (leta '72 si je prislužila celo vzdevek Hanoi Jane, ker se je v vietnamski prestolnici slikala z njihovo protiletalsko baterijo), je prav po svojem očetu podedovala igralsko nadarjenost. Henry Fonda, ki se je proslavil v filmih Sadovi jeze, Vojna in mir ter Moja draga Klementina, je prav tako prejel najbolj zaželeno nagrado v fimskem svetu.

Tudi Janin brat Peter Fonda, ki jo je spremljal na slovesnosti, je igralec (bil je nominiran za dva oskarja) in tudi njegova hči Bridget Fonda se ni mogla izogniti temu poklicu.

Pred kitajskim kinom Grauman je Jane pozdravila horda oboževalcev, od zvezdniških kolegov pa so jo prišli spodbujat igralci Jim Carrey, Lily Tomlin in Eva Longoria ter Maria Shriver, nekdanja žena Arnolda Schwarzeneggerja.