William in Kate med sprejemom pri vaškem poglavarju na otoku Marapa, ki sodi pod Salomonove otoke. Foto: Reuters
William in Kate med sprejemom pri vaškem poglavarju na otoku Marapa, ki sodi pod Salomonove otoke. Foto: Reuters
Revija Closer
Tako revija Closer kot Chi sta v lasti založniške skupine Mondadori, ki je del medijskega imperija nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Foto: Reuters

Uredništvo revije Closer, ki je z objavo 14 dopustniških fotografij predvsem na Otoku sprožilo pravi škandal, mora zakoncema v 24 urah izročiti vse izvirnike fotografij, poleg tega pa reviji grozi 10.000 evrov kazni za vsako morebitno novo objavo ali prodajo spornih fotografij, na katerih se Kate sonči in uživa na dopustu.

Objava tudi na Irskem in v Italiji
Odvetnik slavnega para Aurelien Hamelle je na sodišču trdil, da so fotografije povsem zasebne in intimne ter zato neprimerne za objavo na naslovnici časopisov. "Kate je mlada ženska, ne le objekt," je dejal. Revija pa je sodišče skušala prepričati, da je bil odziv Williama in Kate pretiran in da fotografije golih prsih v današnjem času niso nič šokantnega.

Fotografije sta medtem objavila tudi irski časopis Daily Star - a urednik časopisa je kmalu zatem dobil odpoved - in italijanska revija Chi, v britanskih medijih pa jih še naprej bojkotirajo.

William zelo zaščitniški do Kate
Princ William in Catherine sta z razsodbo dosegla prvi pravni uspeh. Hkrati se je začela tudi neodvisna preiskava o kazenski ovadbi, ki jo je zaradi objave omenjenih fotografij podal kraljevski par. Za Williama je škandal še posebej boleč, saj ga številni primerjajo s tem, kako so novinarji ves čas preganjali njegovo mater, princeso Diano. Prav nadležni paparaci naj bi bili tudi krivi za njeno smrt pred 15 leti, saj je umrla v prometni nesreči v Parizu, ko jim je poskušala ubežati.

Spomnimo, drzni paparac je Kate z velike razdalje ujel "zgoraj brez", ko je na začetku meseca uživala na počitnicah z možem v nekem gradu v Provansi, ki je sicer v lasti kraljičinega nečaka, lorda Linleyja.

Dotik eksotike
Princ William in Kate sta sicer na zadnjem postanku svoje devetdnevne turneje po jugovzhodni Aziji in ob Tihem oceanu. Obiskala sta že Singapur, Malezijo, Salomonove otoke in otok Tuvalu.