Oltar v spomin Philipu Seymourju Hoffmanu pred njegovim stanovanjem na Manhattnu. Foto: EPA
Oltar v spomin Philipu Seymourju Hoffmanu pred njegovim stanovanjem na Manhattnu. Foto: EPA
Zlati globus in oskarja mu je prinesla vloga v filmu Capote. Tistega leta se je v konkurenci glavnih igralcev bil boj med Hoffmanom in Heathom Ledgerjem, ki je prav tako mnogo prezgodaj umrl zaradi prevelikega odmerka. Foto: Reuters

Mislim, da bi se zapil do smrti, dobesedno, če ne bi nehal enkrat za vselej, ko sem. Nikdar ne bom nikomur pridigal o mamilih ali pitju. A ko sem jih jaz imel na voljo, nisem imel nobenega samonadzora.

Philip Seymour Hoffman o tem, kako je moral pri 22 pustiti pijačo
Pred smrtjo je Hoffman snemal tretji del franšize Igre lakote. Do konca snemanja naj bi mu ostalo še sedem dni, a so iz studia sporočili, da je veliko večino materiala že posnel, tako da naj ne bi bilo težav pri dokončanju filma. Foto: Reuters
Policija je medijem dajala neuradne informacije takoj, ko so našli truplo igralca. Eden izmed policistov je celo dodal, da bi rad, da ga navedejo kot neimenovani vir, ker ni vedel, ali je bila družina že obveščena o smrti. Foto: Reuters
Hoffman je bil med igralskimi kolegi izjemno priljubljen in številnim je predstavljal vzornika. Na sliki z Ryanom Goslingom v filmu Marčeve ide. Foto: Reuters
Pred igralčevim stanovanjem. Hollywood je v zadnjem letu dni izgubil že kar nekaj zvezdnikov - nepričakovano so tako poleg Hoffmana odšli še James Gandolfini, Cory Monteith in Paul Walker. Foto: Reuters
Hoffman je veljal za velik talent, s katerim so želeli delati vsi. Je pa zelo javno priznal, da se bori s številnimi demoni. Zadnjič se je v javnosti pojavil na festivalu Sundance, fotografija je nastala 19. januarja. Foto: Reuters
Z Mimi O'Donnell sta bila par 14 let, a sta se jeseni razšla. Par ima tri otroke. Foto: Reuters

Konkurenca je sicer huda - Edward Norton, Brad Pitt, Joaquin Phoenix, Daniel Day-Lewis ..., a Hoffman je vedno veljal za enega tistih igralcev, ki tudi povprečni film povzdignejo v nekaj več. Znal se je vživeti v vlogo, ji vdahniti življenje in biti enako prepričljiv kot duhovnik, obtožen spolnih zlorab (Dvom), ali kot gejevski lučkar v losangeleški pornoindustriji 70. let (Vroče noči/Boogie Nights).
V retrospektivi morda najpretresljivejši, najbolj preroški vlogi sta tisti v filmu Synecdoche, New York (Hoffman igra genija, ki ga počasi požira obsežnost njegove umetniške vizije) in v filmu Preden hudič ve, da si mrtev, v katerem igra hedonističnega, pokvarjenega brata Ethana Hawka.

Sovražil žaromete
Philip Seymour Hoffman kljub vsem priznanjem in nagradam ni bil igralec, ki bi se hranil s soji žarometov, ali igralec, ki bi ga videvali po losangeleški žurerski sceni. Tabloidi niso imeli kaj dosti pisati o očetu treh majhnih otrok, ki je vedno sovražil zvezdništvo. Šele pred kratkim, leta 2012, je priznal, da je imel v mladosti velike težave z opojnimi substancami in da je v študentskih letih "preizkusil vse, in to v velikih količinah". 23 let je bil trezen, a je v intervjuju za Guardian leta 2011 povedal: "Samo zato, ker je minilo že toliko časa, ne pomeni, da je bilo tisto 'morda samo faza'. Veste, to sem pač jaz, tak sem."

Precej preroško - leta 2012 so ga namreč zdravila na recept zelo naglo odpeljala h kokainu in heroinu. Po tednu dni jemanja se je iz strahu, da bi ga potegnilo v brezno, prijavil na kliniko za odvajanje. Očitno ni pomagalo.

Tragičen prizor
Oktobra se je po 14 letih razšel s svojo partnerico, kostumografinjo Mimi O'Donnell, in se iz hiše v newyorški četrti West Village, kjer je živela družina (par ima tri otroke, stare 10, 7 in 5 let) odselil v stanovanje le tri ulice stran. Ko v nedeljo zjutraj ni prišel po otroke, je O'Donnellova poklicala skupnega prijatelja, scenarista Davida Katza, da gre pogledat k Hoffmanu.
Katz je svojega dolgoletnega prijatelja našel na tleh kopalnice, z iglo v roki, v stanovanju, sicer polnem fotografij Hoffmanovih treh otrok, pa je policija našla kar 49 vrečk s heroinom, 20 injekcijskih igel ter ožgano žlico.
Kot poročajo mediji, bi lahko šlo za novo mešanico, imenovano "beli heroin", pri čemer heroinu primešajo fentanil, zdravilo za lajšanje bolečin obolelim za rakom. Beli heroin je še močnejši od navadnega, samo v zadnjih dveh tednih je v ZDA zahteval približno sto življenj.

Sosedje vedo povedati, da je bil igralec v zadnjem tednu v precej slabem stanju, pa čeprav se je še prejšnji večer s prijatelji ustavil na hamburgerju v lokalni obedovalnici, kjer naj bi bil videti "v redu". Njegov zadnji javni nastop sta bili premieri filmov God's Pocket in A Most Wanted Man na festivalu Sundance pred dvema tednoma, kjer pa je Hoffman zavračal vse intervjuje.

S svojimi vlogami povzdignil filme
Eno je gotovo: Hoffman morda ni bil zvezdnik za rdeče preproge, bil pa je nedvomno eden najbolj spoštovanih igralcev, o katerem vsi, ki so kdaj delali z njim, vedo povedati samo najboljše in najlepše. V svoji 20-letni karieri je vloge izbiral zelo preudarno, tako da se danes praktično vsak njegov film bere kot novodobna klasika. Štiri nominacije za oskarja, od tega en oskar (za Capoteja), to potrjujejo. Nadarjeni gospod Ripley, Veliki Lebowski, Sreča, Dvom, Preden hudič ve, da si mrtev, Gospodar, Marčeve ide, Synecdoche, New York, Wilsonova vojna, Divjaki, 25. ura, Vroče noči ...
"Philip Seymour Hoffman: največji igralec svoje generacije," piše v nekrologu temu igralcu v The Atlanticu, ki bolj ali manj povzema tudi vse poklone Hoffmanu iz igralskih vrst. "Philip Seymour Hoffman, igralec globine," so zapisali v nekrologu New York Timesa.

"Philova smrt me je zelo, zelo užalostila. Bil je čudovit igralec. To je eden tistih trenutkov, ko si rečeš: to se ne bi smelo zgoditi," je dejal Robert De Niro. "Bil je tako mlad in nadarjen in je imel toliko razlogov za veselje in življenje. Sožalje družini."
Jennifer Lawrence, ki je s Hoffmanom igrala v Igrah lakote, ga je na Twitterju opisala kot "izjemnega igralca", George Clooney, ki je Hoffmana režiral v Marčevih idah, pa: "Nimam besed ... Grozno je."

"Počutim se tako počaščena, da sem poznala izjemnega Philipa Seymourja Hoffmana in delala z njim, njegova smrt pa me je globoko užalostila," je dejala Julianne Moore, Hoffmanova soigralka v Vročih nočeh, Mike Nichols, režiser Wilsonove vojne in Smrti trgovskega potnika, pa: "Ni besed za to. Bil je preveč dober in mi smo preveč uničeni."

"Philip je bil zelo pomemben igralec in res zavzema mesto med največjimi. Takšna škoda. Kdo ve, kaj bi še lahko dosegel? Ampak preostane nam samo zapuščina njegovih del, ki govori sama zase," je dejal Kevin Costner, Gary Oldman pa: "Bil je na mojem seznamu igralcev, s katerimi sem vedno upal, da bom nekoč delal ali jih režiral. V njem je bilo nekaj nevarnega in ranljivega - vse tiste odlike, za katere mislim, da delajo nekoga gledljivega in zelo posebnega."

"Konkurenca ni niti blizu"
Eden zadnjih, ki je delal z njim, je bil režiser in fotograf Anton Corbijn, ki je s Hoffmanom na Sundanceu predstavljal film A Most Wanted Man. "Komaj pred dvema tednoma sva bila skupaj in videti je bil dobro, kljub nekaterim težavam, s katerimi se je spopadal. Philip ni bil samo eden najbolj nadarjenih igralcev, s katerim sem kdaj koli delal (in sodeč po njegovi zapuščini, sem prepričan, da delim to mnenje z vsemi režiserji, ki so imeli to srečo, da so delali z njim), ampak je postal tudi prijatelj, ki me je neverjetno navdihoval in podpiral."

The Atlantic je v svojem nekrologu najtočnejši: "Smrti slavnih kar kličejo po hiperbolah. Novica, da so Philipa Seymourja Hoffmana našli na tleh kopalnice, iz roke pa mu je še štrlela igla, se zdi kot priložnost za pretiravanja s pretiranimi povzetki njegove kariere - nekaj v smislu 'najbolj nadarjen in kalejdoskopski igralec svojega časa'. Samo da v tem primeru pokloni sploh niso hiperbolični. Gre samo za točen opis, ki je bil tako resničen včeraj, kot je danes. In konkurenca ni niti tako zelo blizu."
K. S.

In še nekaj drugih odzivov:

Ricky Gervais: "Tako šokantna in žalostna novica. RIP Philip Seymour Hoffman. Eden največjih igralcev svoje generacije ter prijazen, zabaven in skromen mož."


Albert Brooks:
"R.I.P. Philip Seymour Hoffman. Eden največjih svoje generacije."


Rainn Wilson
: "R.I.P. Philip Seymour Hoffman. Eden največjih, najprijaznejših igralcev, ki so kdaj koli živeli."


Josh Groban
: "Oh, ne, ne, ne. Ne PSH. Od njega bi lahko dobili še veliko več. Kakšen talent. RIP."


Aaron Paul:
"Danes smo izgubili enega izmed velikanov. Philip Seymour Hoffman RIP moj prijatelj. Pogrešali te bomo vedno in za vselej."


Sean Astin:
"Phillip Seymour Hoffman je delal in živel predvsem z resnico. Obupno bom pogrešal njegov talent."


Elijah Wood:
"Strtega srca in šokiran. Kakšna izguba. Počivaj v miru, Philip Seymour Hoffman."


Justin Timberlake:
"Ravno sem slišal o Phillipu Seymourju Hoffmanu. Obupno. Kakšen neverjetno nadarjen igralec. RIP."


Chelsea Clinton
: "Zelo žalostno slišati o smrti Philipa Seymourja Hoffmana. Njegova družina in prijatelji so v mojih mislih."


Evan Rachel Wood:
"Tako zelo žalostna sem zaradi izgube Philipa Seymourja Hoffmana. Eden največjih. Izgubiti ga na tak način je absolutno tragično."


Josh Gad:
"Moje srce je strto, moje misli divjajo. Moj idol je umrl in tako zmeden in žalosten sem zaradi te tragične izgube. RIP #philipseymourhoffman"


Ellen DeGeneres:
"Philip Seymour Hoffman je bil briljanten, talentiran mož. Novica je šokantna in žalostna. Sočustvujem z njegovimi najbližjimi."


Jim Carrey:
"Dragi Philip, prelepa prelepa duša. Za najobčutljivejše med nami je lahko hrup prevelik."

Mislim, da bi se zapil do smrti, dobesedno, če ne bi nehal enkrat za vselej, ko sem. Nikdar ne bom nikomur pridigal o mamilih ali pitju. A ko sem jih jaz imel na voljo, nisem imel nobenega samonadzora.

Philip Seymour Hoffman o tem, kako je moral pri 22 pustiti pijačo