Evander - homofob ali le moški, ki je ujet v svoja starokopitna načela? Foto: Reuters
Evander - homofob ali le moški, ki je ujet v svoja starokopitna načela? Foto: Reuters
Boy George
Evander je globoko razočaral Boya Georgea. Foto: EPA
Evander Holyfield
Evandru Holyfieldu je njegov večni tekmec Mike Tyson leta 1997 odgriznil del ušesa. Foto: Reuters

51-letni Američan, ki z drugimi bolj ali manj znanimi zvezdniki tekmuje v britanski različici šova Velikega brata, je v pogovoru s sotekmovalko, finalistko šova Apprentice Luiso Zissman, dejal, da je homoseksualnost bolezen, ki se jo lahko ozdravi.

Med pogovorom sta se zvezdnika dotaknila tudi homoseksualnosti v športu, natančneje tega, zakaj športniki ne razkrijejo svoje seksualne usmerjenosti. Zissmanova je dejala, da je odkritost glede svoje seksualnosti dobra stvar in da ne razume, zakaj se toliko ljudi v svetu športa ne razkrije. Holyfield je na to odgovoril: "Kaj naj bi bilo pri tem dobro? To ni normalna stvar. V Svetem pismu piše, kaj je prav in kaj narobe. Če imate kakršno koli poškodbo na nogi, greste k zdravniku in vas skuša pozdraviti. Tukaj gre za isto stvar."

V hiši Velikega brata ne tolerirajo žaljivih komentarjev
Igralki ni uspelo ustaviti Evandra pri homofobnem izražanju, saj je nadaljeval z besedami, da je biti gej odločitev. Producenti oddaje so boksarja okarali zaradi neprimernega obnašanja. Dodali so, da je njegovo izražanje popolnoma nesprejemljivo in da je bil pred odhodom v hišo tako kot drugi tekmovalci opozorjen, da znotraj najbolj opazovane hiše na Otoku ne bodo tolerirali žaljivih komentarjev. Sledilo je Evandrovo opravičilo, a to za številne ni dovolj. Na Twitterju se je vsul plaz kritik, da le opomin od ustvarjalcev oddaje ni dovolj in da bi legendarnega športnika morali nemudoma vreči iz hiše.

Na Twitterju se je oglasil tudi Boy George, ki je globoko razočaran nad Evandrovim početjem: "Škoda, občudoval sem gospoda Evandra Holyfielda, deloval je dostojanstven, prepričan sem bil, da je kul, pameten, velik!" Dodal je, da bi moralo ob vstopu na Otok pisati: "Na carini bi moral stati velikanski znak. Dobrodošli v Britaniji, rasizem, seksizem, homofobija in slabe pričeske so prepovedani," je v svojem slogu napisal pevec.

Večina tviterašev se je spravila nad Evandra. Uporabnik @JAMESINREHAB je napisal: "Roditi se kot homoseksualec ni nikakršna izbira, Evander. Izbira je le, ali boš živel v laži, normalni ljudje pa tega ne želijo!" Peščica pa je bila do Evandra nekoliko bolj mila - uporabnik @Danmaskell je tako tvitnil: "Ne verjamem, da je Evander Holyfield homofob. Mislim, da je le starejši starokopiten moški. Ni želel biti žaljiv."

"Samo moj Bog je pravi Bog"
Evander je že leta 1996 sprožil precej polemik, ko je po boksarskem dvoboju za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji z nokavtom v 11. rundi premagal Mika Tysona in mu tako odvzel naslov po verziji WBA. Holyfield, ki je katoliške veroizpovedi, je po veliki zmagi v Las Vegasu dejal: ''Samo moj Bog je pravi Bog." S tem je ciljal na Tysona, ki je muslimanske vere.