Clarksona novinarji in fotografi dan za dnem čakajo pred njegovo hišo v Londonu. Foto: Reuters
Clarksona novinarji in fotografi dan za dnem čakajo pred njegovo hišo v Londonu. Foto: Reuters
Top Gear
Se Clarkson in druščina selijo na Netflix? Foto: EPA
Clarkson dokončno odpuščen

Odločitve direktor ni sprejel zlahka, kot je povedal sam, ampak 54-letni Clarkson je prekoračil mejo in takšnega vedenja pri BBC-ju ne morejo sprejeti, tako da je moral ukrepati: "Ne moremo imeti enih pravil za nekatere in drugih za druge glede na njihov položaj, priljubljenost ali poslovne razloge."

Dodal je sicer, da "ta odločitev nikakor ne bi smela zmanjševati izjemnega prispevka Jeremyja Clarksona za BBC". "Osebno sem vedno zelo občudoval njegovo delo in Top Gear," je zapisal Hall. Hall se tudi zaveda, da bo njegova odločitev razdelila javnost.

Direktor se je za odpustitev Clarksona odločil na podlagi notranje preiskave, ki je potrdila govorice - torej, da je Clarkson pred kratkim udaril producenta zaradi spora, ker mu po snemanju enega izmed delov oddaje niso postregli z zrezkom in krompirčkom. V poročilu je menda zapisano, da je Clarkson po snemanju v hotelu v North Yorkshiru sprva 20 minut psoval in nadiral producenta Oisina Tymona, nato pa je izvedel "30-sekundni telesni napad". Producent ga je namreč po celodnevnem snemanju obvestil, da je hotelska kuhinja že zaprta, zato mu ne morejo postreči s toplim obrokom.

Dogodek naj bi glede na navedbe BBC-ja prijavil celo sam Clarkson, in ne Tymon. Kot je zdaj po končani preiskavi pojasnil Hall, je moral Tymon po fizičnem napadu ter po dolgotrajnem in hudem zmerjanju, ki ga ni izzval, poiskati celo zdravniško pomoč zaradi poškodovane in otečene ustnice.

Top Gear ostaja, a z novim voditeljem
Slovo Clarksona pa ne pomeni tudi slovesa oddaje Top Gear, za katero so odkupili licenco. Oddajo bodo namreč še naprej predvajali na programu BBC 2, za novega voditelja pa snubijo radijskega voditelja Chrisa Evansa. 48-letni Evans je znan po tem, da ima v svoji garaži impresivno zbirko razkošnih avtomobilov, med njimi tudi 15 milijonov evrov vreden ferrari 250GTO. Vodstvo BBC-ja je pred dnevi sicer zavrnil, a vodilni so vztrajni in računajo na to, da jim ga bo uspelo prepričati.

Ni pa še jasno, kakšna bo usoda Clarksonovih sovoditeljev Jamesa Maya in Richarda Hammonda. Zna se zgoditi, da bi odšla skupaj s Clarksonom, za katerega se govori, da se pogaja z vse uspešnejšo ameriško mrežo Netflix.

Hammond je na Twitterju po odločitvi Halla že zapisal, da je zgrožen "zaradi tako žalostnega konca nekega obdobja": "Vsi trije smo idioti na svoj način, a skupaj smo naredili neverjetno pot."

May, ki je na svojem profilu na Twitterju že napisal, da je "nekdanji" televizijski voditelj, pa je celotno situacijo s Clarksonom označil za tragedijo, ki bi "morala ostati manjši incident, ki bi ga lahko hitro razrešili". Dejal je sicer, da se bo "Top Gear zagotovo nadaljeval na neki način", a po drugi strani ni želel povedati, ali bosta s Hammondom še ostala pri tej oddaji. "Mislim, da smo mi trije bolj ali manj v paketu," je le namignil in dodal, da bo potrebnega "še veliko temeljitega premisleka".

Paradni konj BBC-ja
Oddaja Top Gear se predvaja v 170 državah sveta, BBC pa je z njo vsako leto zaslužil okoli 55 milijonov evrov. Direktor BBC-ja naj bi sicer v izjavi vzel v bran Clarksonov "kontroverzni in politično nekorektni slog vodenja", a dejal, da se s težkim srcem poslavlja od njega, saj telesnega nasilja ne more sprejeti.

Potem ko je incident prišel na dan in so delodajalci 10. marca Clarksona suspendirali, je več kot milijon njegovih navdušencev podpisalo peticijo, s katero so zahtevali, da se voditelj vrne na male zaslone. Oglasil se je celo britanski premier David Cameron, sicer Clarksonov sosed, ki je voditelja označil za "gromozanski talent" in dejal, da je njegova hčerka zagrozila z gladovno stavko, če oddaja Top Gear ne bo kmalu spet predvajana.

Clarkson dokončno odpuščen