Lawsonova se želi zdaj predvsem osredotočiti na svojo kariero čez lužo. Foto: EPA
Lawsonova se želi zdaj predvsem osredotočiti na svojo kariero čez lužo. Foto: EPA
Nigella Lawson
Dokumentiran spomin na razvpito kosilo med Lawsonovo in Saatchijem. Foto: Youtube
Nigella Lawson
Njene kuharske oddaje je nekaj časa predvajala tudi Televizija Slovenija. Foto: EPA
Nigella Lawson
Ob vsej aferi pa slavna kuharica še vedno molči pred sedmo silo. Foto: EPA

Britanska javnost je bila pred dnevi šokirana zaradi fotografij objokane slavne kuharice in njenega moža, iz katerih je razvidno, da je Lawsonovo nekdanji oglaševalski tajkun večkrat stisnil za vrat. Britanski milijonar je po objavi fotografij, ki jih je posnel amaterski fotograf, dejal, da dajejo napačni vtis. Toda oba glavna protagonista sta molčala o vzroku spora. Zdaj pa so se oglasili njuni prijatelji, ki trdijo, da sta bili glavni razlog za razvpiti spor v restavraciji dve italijanski hišni pomočnici, ki ju je Lawsonova najela, da skrbita za njena dva otroka in Saatchijevo hčer iz prejšnjega zakona.

Italijanski sestri Francesca in Elisabetta "Lisa" Grillo sta po poročanju tabloida Daily Mail zakonca oškodovali za 170.000 angleških funtov. Te sta porabili za nakupovalne izlete, kupovali sta dizajnerska oblačila (od Prade, Miu Miuja do Chanela), prevoze s taksijem in polet v New York. Domnevno naj bi si privoščili polet čez lužo z letalsko družbo Virgin Atlantic za 3.616 angleških funtov.

Sestri je Lawsonova zaposlila že, ko je bila poročena s svojim prvim možem Johnom Diamondom, ki je pri 47 letih leta 2007 umrl zaradi raka. Ko se je septembra 2003 poročila s Saatchijem, sta sestri še naprej delali zanjo in za njenega novega moža. Med delovnimi nalogami sester je bila skrb za otroka Lawsonove iz prvega zakona - danes 17-letnega Bruna in 19-letno Cosimo - ter 19-letno hči Saatchija Pheobe. Poleg tega pa sta opravljali dejavnosti, povezane s Saaatchijevimi poslovnimi dejavnostmi (po nekaterih govoricah naj bi jima Saatchi plačeval, da sta zanj prevzemali slike v Münchnu). Francesca je na leto zaslužila 28.000, Elisabetta pa 25.000 angleških funtov.

Sporni kreditni kartici
Zakonca sta jima zaupala tudi dve kreditni kartici, toda samo za poslovne namene. Imeli sta odprt račun za uporabo taksija, toda le za "opravljanje svojega dela". Julija 2012 je finančni direktor oglaševalske agencije Saatchi & Saatchi Rahul Gajjar opozoril na neupravičene nakupe, ki naj bi bili plačani prav z uporabo omenjenih kreditnih kartic. Med njimi je bil tudi nakup letalske vozovnice za 3.616 angleških funtov.

Sestri sta bili odpuščeni, a sta vztrajali, da sta nedolžni. Saatchi je na sodišču sprožil postopek proti obema. Francesca je bila obtožena nezakonitega prisvajanja denarja v vrednosti 166.132, Elisabetta pa 5.617 angleških funtov.

Lawsonova na strani sester
Po drugi strani pa ju je Lawsonova ves čas obravnavala kot bližnji zaupnici in jima celo namenila posvetilo v njeni kuharski knjigi iz leta 2011. Prav različno gledanje na sestri pa naj bi po besedah prijateljev povzročilo prepad med zakoncema. "Pripeljala ju je v zakon in je bila zato avtomatično zaščitniška do obeh. Ne verjamem, da je želela, da jih Saatchi toži. In to je bila ena izmed številnih stvari, zaradi katerih sta se zakonca prepirala na zloglasnem kosilu," je dejal vir za Daily Mail.

Saatchi je po poročanju Daily Maila prejšnji teden prosil 53-letno ženo, naj se izseli iz njunega dvorca v Chelseaju, vrednega okoli 13 milijonov ameriških funtov, in ji dal jasno vedeti, da se ne bo opravičil za stiskanje njenega vratu pred dnevi.