Charlie Sheen, ko še ni imel težav s prepovedanimi substancami, nadziranjem jeze in možmi postave. Foto:
Charlie Sheen, ko še ni imel težav s prepovedanimi substancami, nadziranjem jeze in možmi postave. Foto:
Depp pri 23 v manjši vlogi v Vodu smrti.

Film je sicer šel čez kar precej porodnih bolečin - najprej sta bila nanj vezana zdaj že pokojni režiser Sidney Lumet in producent Michael Cimino (glavno vlogo bi igral brat Charlieja Sheena, Emilio Estevez), bili so celo neki dogovori, da bi v njem zaigral pevec Doorsov Jim Morrison.
Nazadnje je Stone leta 1986 sam stopil za kamere. Njegova pretresljiva mojstrovina, v kateri je kot Stonov filmski alter ego zaigral mladi Charlie Sheen, je nazadnje prejela štiri oskarje, vključno za film in režiserja.

Ob 25. obletnici filma Vod smrti so ga v ZDA izdali v posebni blu-ray izdaji, Stone pa se je za Ebtertainment Weekly razgovoril o svojem kultnem filmu in njegovih zvezdnikih.

Med drugim je povedal, da je imel za vlogo Barnesa, ki ga je upodobil Tom Berenger, sprva v mislih Mickeyja Rourka oz. Kevina Costnerja, a je Costner vlogo zavrnil, ker je bil njegov brat v Vietnamu.

"Charlie popoln za vlogo"
Tudi za vlogo Charlieja Sheena so bili drugi kandidati: Keanu Reeves, Kyle MacLachlan in Johnny Depp (ki je nato dobil manjšo vlogo). "Keanu je vlogo zavrnil zaradi nasilja. Ni želel snemati nasilja," je razložil Stone. Sheen je prišel na avdicijo že leta 1984, ko je bil še "plašni, zbegani 17-letnik".
"In v tistih dveh letih je nato zrasel in se je zdel popoln s svojimi široko odprtimi očmi in z rahlo privilegiranim videzom," je povedal Stone, ki je Sheenovo predstavo pohvalil, češ da je bila popolna za film. "Gledalcem prenese vso grozo kraja. Všeč mi je bila njegova igra."

Očitno, saj mu je dal glavno vlogo tudi v svojem drugem velikem filmu, Wall Street. A danes, pravi Stone, to ni več Charlie, ki ga je spoznal pred leti. "To zdaj je neki drugi lik. Zrasel je v mnogo različnih smeri in zaslužil toliko denarja ... Ne vem."

In zakaj Johnny Depp, ki je imel v Vodu smrti manjšo vlogo enega izmed vojakov? Kaj je Oliver Stone videl v njem pred 25 leti? "Iskreno povedano, zvenelo bo kot kliše, a res sem verjel, da bo zvezda. Bil je lep fant. Sramežljiv. Razmišljal sem tudi, da bi ga dal v druge vloge, a se mi še ni zdel popolnoma pripravljen za Charliejev lik."