Tadićevi hčerki Maša in Vanja sta se fotografirali z igralcem, ki ga obožujeta kot Jacka Sparrowa iz filmske serije Pirati s Karibov. Dekleti sta Deppu podarili risbo omenjenega filmskega lika, kar je igralec navdušeno komentiral z besedami, da sta podobni njegovima hčerkama, poroča srbski Blic. Foto: Blic
Tadićevi hčerki Maša in Vanja sta se fotografirali z igralcem, ki ga obožujeta kot Jacka Sparrowa iz filmske serije Pirati s Karibov. Dekleti sta Deppu podarili risbo omenjenega filmskega lika, kar je igralec navdušeno komentiral z besedami, da sta podobni njegovima hčerkama, poroča srbski Blic. Foto: Blic

Johnny je normalen človek, ki je prišel na obisk k prijatelju. Vse tri dni bo spal v moji hiši, čeprav, kolikor ga poznam, mislim, da ne bova veliko spala.

Emir Kusturica
Johnny Depp
Dva dni pred igralcem so na Mećavnik prispeli njegovi varnostniki, ki so pregledali kraj in vse objekte. Depp biva v sobi za gote Kusturičevi hiši. Menda zvezdnik ni imel nobenih posebnih zahtev. Foto: Blic
Johnny je normalen človek, ki je prišel na obisk k prijatelju. Vse tri dni bo spal v moji hiši, čeprav, kolikor ga poznam, mislim, da ne bova veliko spala, je povedal Kusturica. Foto: Blic

Hollywoodski zvezdnik Depp je v Beograd prispel s spremstvom sedmih ljudi, v Srbiji, kjer bo gost filmskega festivala v organizaciji Emirja Kusturice, pa bo ostal tri dni. Po pristanku na beograjskem letališču Nikole Tesle, kamor je priletel z zasebnim letalom, je Depp na kratko obiskal tudi predsednika Borisa Tadića.

Menda so se Kusturica, Depp in Tadić v 15-minutnem pogovoru osredotočili predvsem na stanje v srbski kinematografiji in možnosti domače produkcije, govorili pa so tudi o filmskem festivalu Küstendorf, katerega častni gost je igralec.

Kusturica: Pogostil ga bom bolje, kot bi ga lastna mati
"Midva sva velika prijatelja, poznava se že 15 let, sodelovati pa sva začela leta 1993 pri filmu Arizona Dream. Takrat je postal moj najljubši igralec, in laska mi, ko ga slišim reči, da sem tudi jaz njegov najljubši režiser. Od Johnnyja se da veliko naučiti, saj ni napihnjena hollywoodska lutka, ampak pravi igralec. Sam je zgradil svojo kariero in ni pustil drugim, da jo krojijo namesto njega," je za hrvaški Jutarnji list o Deppu povedal Emir Kusturica, dvakratni dobitnik zlate palme v Cannesu, za filma Oče na službenem potovanju in Podzemlje.

"Seveda se je takoj odzval mojemu povabilu, da bi na Mokri Gori skupaj promovirala tretji mednarodni filmski festival Kustendorf, ki bo tretjič po vrsti na sporedu med 13. in 19. januarjem," nadaljuje režiser.

Johnny Depp je, kot je za hrvaški Jutarnji list razkril kontroverzni režiser, v Srbijo prispel iz rodnega Kentuckyja, kjer je bil na obisku pri družini, Kusturica pa pravi, da bo Johnnyja bolje pogostil, kot bi ga lastna mati. "Na žalost je zaradi vremenskih nevšečnosti propadla sijajna zamisel, da bi iz Beograda do Mokre Gore poletela s helikopterjem, ki naj bi ga upravljal jaz. Namesto tega sva se na pot odpravila z džipom, naslednje tri dni pa ga bom gostil kot najboljši gostitelj."

"Če si bo zaželel ptičje mleko, ga bo dobil. A jaz vem, kaj ima Johnny rad, in sem že pripravil jedilnik za proslavo srbskega novega leta. Skupaj s svojim sedemčlanskim spremstvom bo užival v jagnjetini, vinu in kuhanem žganju," razkriva Kusturica in dodaja, da Depp ni imel nikakršnih posebnih zahtev.

"Ah, kaj vam pa je? Johnny je normalen človek, ki je prišel na obisk k prijatelju. Vse tri dni bo spal v moji hiši, čeprav, kolikor ga poznam, mislim, da ne bova veliko spala," pravi Kusturica, ki je do najmanjših podrobnosti načrtoval obisk.

Depp bo za vedno ostal v Srbiji
Kot poroča Jutarnji list, bo Depp na festivalu vodil nekaj delavnic z žirijo in si ogledal nekaj filmov. Preostanek časa bo namenjen pitju vina in zabavi, pa tudi odkritju spomenika, ki ga je dal Deppu izdelati Kusturica.

Spomenik stoji sredi vasi Drvengrad (arhitekturno dovršeno "leseno mesto" je znano tudi pod vzdevkom Küstendorf - beseda je sestavljena iz Kusturičevega vzdevka Kusta in nemške besede za vas - dorf), ki jo je dal Kusturica zgraditi posebej za film Življenje je čudež, odkrili pa ga bodo v spremstvu ognjemeta. Tako bo Kusturičev častni gost za vedno ostal v Srbiji, malce "pobalinsko" naslonjen na stopnišče izpred tamkajšnje slaščičarne, poročajo srbski mediji.

Ulice v Drvengradu sicer nosijo imena različnih posameznikov, ki jih Kusturica ceni. To so Ernesto "Che" Guevara, Diego Maradona, Miodrag Petrović Čkalja, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Joe Strummer, Novak Djoković in Ivo Andrić, po katerem je imenovana glavna ulica.

"Seveda, Johnny ve za spomenik. Ko sem mu sporočil, da ga postavljamo, je bil navdušen. Spomenik je sicer v naravni velikosti, visok je 176 cm, Johnny pa mi je sporočil tudi druge mere, da bo vse, kot je treba. Verjemite, zaradi nekaterih njegovih mer bi dame lahko ponorele," še nadaljuje 55-letni Kusturica, ki je poskrbel tudi za glasbeno spremljavo. V odboru, ki bo pričakal slavnega igralca, bodo tudi trubači, natančneje aktualni dragačevski prvaki Dejan Petrović in orkester.

"Slovesnost se bo začela z odkritjem spomenika in bo trajala nekaj ur, trubači pa bodo poleg skladb Stinga in Tine Turner igrali tudi srbska kola," razkriva režiser, na čigar festivalu bodo prikazali tudi tri Deppove filme: Edvard Škarjeroki, Arizona Dream in Donnie Brasco.

Johnny je normalen človek, ki je prišel na obisk k prijatelju. Vse tri dni bo spal v moji hiši, čeprav, kolikor ga poznam, mislim, da ne bova veliko spala.

Emir Kusturica