Vsak lahko s svojim obnašanjem nekaj malega prispeva k reševanju Zemlje. Foto: EPA
Vsak lahko s svojim obnašanjem nekaj malega prispeva k reševanju Zemlje. Foto: EPA
Na kneza je skrajni sever Zemlje naredil velik vtis.
Vprega haskijev
Princ je pohvalil odlično odpravo in izjemne pse. Foto: EPA

Povedal je, da so na vrhu sveta učinki tople grede dobro vidni, saj naj bi bilo čisto blizu severnega tečaja nekaj kanalov, ki so komajda zamrznjeni, in da se led umika s severa. 48-letni knez je opozoril, da moramo tudi posamezniki, ne le znanstveniki, poskušati najti rešitve. Meni, da lahko vsak s svojim obnašanjem nekaj malega prispeva k reševanju Zemlje.

Navdušujoča raznolikost Zemlje
Alberta so na arktičnem raziskovanju spremljali le njegov osebni zdravnik Michael MacNamara, britanska alpinistka Annabelle Bond, ruski raziskovalec Matvei Shparo in štirje drugi ljudje. Odprava se je na 91 kilometrov dolgo ledeno pot odpravila z ruske vremenske postaje v Barneu v četrtek s sanmi, vsake od njih je vleklo šest psov. Pravzaprav so predelali kar 150 kilometrov, je povedal knez, saj so se morali izogibati ledenim ploščam.

Na kneza je skrajni sever Zemlje naredil velik vtis, še posebej pokrajine ledenih morij, navdušila ga je tudi raznolikost našega planeta. Na "vrhu sveta" ob tem letnem času sonce nikoli ne zaide.

Prvi vladar na severnem tečaju
Albert je prvi vodja države nasploh, ki mu je uspelo osvojiti severni tečaj, na pot pa se je podal ravno zato, da bi opozoril na učinek tople grede in poudaril vpliv človeških dejanj na naravo. Hkrati je bila pot poklon njegovemu pradedu, knezu Albertu I., enemu od začetnikov moderne oceanografije, ki je med letoma 1898 in 1907 štirikrat potoval v Spitzbergen na Norveškem.

Albert II. se je opiral tudi na zapiske svojega prednika, ki mu nikoli ni uspelo doseči skrajne severne točke, Arktiko pa je raziskoval v poletnih mesecih. Tedaj se je led začel že veliko južneje, nekje pri 81. ali 82. vzporedniku. Zdaj se ledeno območje začne šele okrog 86. vzporednika, pokanje in lomljenje ledu pa že precej nižje. Že nekaj let opažajo, da pomlad prihaja vse prej, temperatura pa nikoli ne pade pod minus dvajset stopinj Celzija. Tudi Albert si je delal zapiske in pisal dnevnik, a se še ni odločil, kaj bo z njimi. Z vidika opazovanja divjine potovanje ni bilo najbolj razburljivo, saj je Albert opazil le dve ptici, nekdo iz ekipe pa tjulnja. Polarnih medvedov niso srečali.

Pohvala odpravi in pasji vpregi
Knez je povedal še, da je vtis fantastičen. Potovanje je bilo sicer fizično naporno, ker niso potovali v ravni liniji in so se morali vzpenjati na hribe, ki jih oblikujejo plošče ledu, nekatere visoke tudi 10 metrov, je dodal. Pohvalil je odlično odpravo in izjemne pse, pa tudi splošno razpoloženje na poti.

Na severni tečaj so prispeli v nedeljo ob 17.45 po tamkajšnjem času.

Iz ledene pokrajine je kneza odnesel helikopter, iz Monaka pa so sporočili, da se bo knez v torek v Moskvi sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.