Henry Cavill iz britanskega Jerseyja je novi Superman. Foto:
Henry Cavill iz britanskega Jerseyja je novi Superman. Foto:
Sam Palladio v Nashvillu.
Vsakogar bi lahko prepričal, da je Američan: Hugh Laurie kot dr. House.
Carey Mulligan je popolna za vlogo krhke Daisy, pa čeprav ni Američanka.

Zdaj je na to področje korenito posegel - Britanec. 26-letni Sam Palladio v uspešni ABC-jevi seriji Nashville (uganili ste, serija se vrti okoli glasbene scene v prestolnici countryja) igra Gunnarja Scotta, tekstopisca z nezgrešljivim teksaškim naglasom, ki poskuša uspeti v Nashvillu.
A očarljivi Palladio je bil rojen in odrasel v mestecu Penzance v Cornwallu, daleč od teksaških skednjev, kjer se nadobudni pevci preizkušajo v countryju in two stepu. In ko Američani slišijo njegov britanski naglas, so bili, milo rečeno, osupli.

Kar pa je najbolj fascinantno, piše Independent, je, da Palladio pred Nashvillom sploh še nikdar ni bil v ZDA. "Američani "padejo ven", ko slišijo moj britanski naglas," priznava. "Obrvi se dvignejo, čeljusti padejo. Zelo smešno je."

Oskar za vlogo ameriškega predsednika
Učinek je podoben, kot ga je imel nanje Hugh Laurie, ki je bil v seriji House polnih osem sezon nadvse prepričljiv zajedljivi ameriški zdravnik. Prepad med njegovim naglasom v vlogi in naglasom, ko je stopil po eno od številnih nagrad, je bil izjemen.
Američane so zelo prepričljivo upodabljali tudi Dominic West in Idris Elba v Skrivni navezi (The Wire) ter Damian Lewis v Domovini (Homeland).

Ne pozabimo, da je Daniel Day-Lewis za vlogo ameriškega predsednika Lincolna, ameriške svetinje, letos dobil celo oskarja. Vlogo Daisy Buchnan v Velikem Gatsbyju, novi ekranizaciji tega slovitega romana, je dobila britanska igralka Carey Mulligan, ki pa je ameriški naglas že izpopolnila v filmih Drive, Sramota in Wall Street: Denar nikdar ne počiva.
In potem je tu še ameriška ikona - Superman. Tega bo v najnovejši različici odigral postavni 30-letni angleški igralec Henry Cavill, ki se ga bodo gledalci najbolj spomnili iz serije Tudorji.

Velik porast prosilcev za vizum
Po številkah ameriškega ministrstva za domovinsko varnost je v zadnjem letu dni število britanskih igralcev in režiserjev, ki so zaradi dela v zabavni industriji zaprosili za ameriški vizum, poskočilo za kar 500 odstotkov.

"Res je pravi porast britanskih talentov. Naše usposabljanje je zelo drugačno od ameriškeg,a in Američani to občudujejo, skorajda malikujejo," pove Palladio, ki je diplomiral iz gledališke igre na kolidžu Rose Bruford v Kentu. "V Ameriki veliko stvari poteka po bližnjicah. Ameriški igralci začenjajo zelo zelo mladi ter so morda videti naravnost krasni in so dobri za nekaj vlog, za dolgi rok pa morda niso najboljši."

Palladio se za svojo prepričljivost lahko zahvali tudi svojim pevskim začetkom v Londonu, kjer je pel v svoji indie folk skupini Salt Water Thief. In prav zaradi uspeha Nashvilla Palladio ustvarja v ZDA tudi ime kot pevec in tekstopisec. Tako je imel pred dnevi nastop v legendarnem Grand Ole Opryju, svetem gralu countryja v Nashvillu.