Britanski kraljevi par je dirko gledal iz zasebne lože. Konji, psi, fotografiranje in lov so najljubši hobiji Elizabete II. Foto: EPA
Britanski kraljevi par je dirko gledal iz zasebne lože. Konji, psi, fotografiranje in lov so najljubši hobiji Elizabete II. Foto: EPA
Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II. si je v Jamestownu v Virginii ogledala repliko stare orožarnice. Foto: EPA
Zmagovalec Street Sense
Zmagovalca Street Sensa je na približno dva kilometra dolgem dirkališču jezdil Calvin Borel. Foto: EPA

Monarhinja se je v soboto pridružila množicam "navadnih smrtnikov" in zvezdnikov, ki so prišli v mesto Louisville v zvezni državi Kentucky, da bi videli sloviti Kentucky Derby, ki ga v ZDA opisujejo tudi kot "najbolj razburljivi dve minuti v športu", prirejajo pa ga prvo soboto v maju. Letošnja dirka je bila 133. po vrsti.

Na visoki obisk so se vzorno pripravili
Elizabeta II., strastna ljubiteljica konj in ježe, si je dirko ogledala v družbi moža, princa Filipa. Kraljica, oblečena v plašč in svileno obleko limetasto zelene barve, se je zelo zabavala, so poročali opazovalci. Ali je Elizabeta II., ki si je dirkanje konj v Louisvillu ogledala prvič in so jo organizatorji imenovali za "najbolj imenitno gostjo, kar so jih zabavali v moderni zgodovini dirke", tudi stavila in na katerega konja, pa niso "izvohali". Na dirkališču Churchill Downs so se zaposleni na visoki obisk posebej pripravili, saj so imeli lekcije iz "kraljevskega bontona". Tudi kuharji niso počivali - pripravili so kentuckyske specialitete iz domačih sestavin. Kraljico, ljubiteljico pokrival, so navdušili tudi klobuki. Podobno kot v angleškem Ascotu tudi v Louisvillu namreč modna tradicija veleva, da si gledalci na glavo posadijo čim bolj nenavaden (ali pa vsaj čim dražji) klobuk.

V ZDA kraljica ni bila 16 let
Po dirki naj bi kraljica po načrtih konec tedna preživela na zasebnem obisku v Kentuckyju - gosti ju vzreditelj konj William Farish, nekdanji veleposlanik ZDA v Veliki Britaniji -, nato pa se bosta z možem odpravila v Washington, kjer ju v Beli hiši pričakujeta ameriški predsednik Bush in njegova soproga Laura. Elizabeta II. je ZDA zadnjič obiskala leta 1991, ko je državo vodil oče sedanjega predsednika Busha.

Letenje je zdaj še nekoliko dražje
Šestdnevni obisk ZDA sta pretekli teden kraljica in princ Filip začela v Jamestownu v Virginii, kjer se letos spominjajo 400-letnice prve stalne angleške naselbine na ameriški celini. Britanci pa so med tem že izračunali, koliko ogljikovega dioksida so letala spustila v ozračje po "krivdi" kraljičinega obiska ZDA. Elizabeta II. in njeno spremstvo bodo vse skupaj preleteli 13.317 kilometrov, Buckinghamska palača pa se bo za "ogljikovo sled" odkupila z donacijo okolijski dobrodelni organizaciji.

Navijala je tudi Playboyeva zajčica
Med 156.635 navdušenci nad eno najprestižnejših konjskih dirk so bili številni zvezdniki - košarkar Michael Jordan, Playboyeva zajčica Jenny McCarthy, igralca Raquel Welch in Wesley Snipes in razvpiti rocker Kid Rock so videli, kako je zmagal triletni Street Sense.