Družinski vzdevek se je prijel po tem, ko kot malčica ni znala pravilno izgovoriti svojega imena. Foto: AP
Družinski vzdevek se je prijel po tem, ko kot malčica ni znala pravilno izgovoriti svojega imena. Foto: AP

Več vnukinj in pravnukinj pokojne Elizabete II. je kot poklon kraljici dobilo ime Elizabeth kot srednje ime. Princ Harry in Meghan pa sta šla še korak dlje, ko sta svojo hčerko poimenovala Lilibet. Zdi se, da gre za zelo oseben izraz ljubezni do nekdanje monarhinje – to ime so uporabljali le njeni najbližji sorodniki in prijatelji.

Po informacijah neimenovanega vira blizu kraljeve družine, ki se je zaupal Robertu Hardmanu, avtorju nove biografije o kralju Karlu III., pa britanska monarhinja s to potezo ni bila zadovoljna. "Nisem lastnica palač, ne lastim si slik, edina stvar, ki jo imam, je moje ime. In zdaj so mi to vzeli," naj bi dejala svojemu osebju, potem ko sta Susseška pojasnila, da njenega družinskega vzdevka, ki se je prijel po tem, ko kot malčica ni znala pravilno izgovoriti svojega imena, ne bi uporabila, če ne bi bil to izkaz podpore. Bila naj bi "tako jezna, kot je še niso videli".

Sorodna novica Harry in Meghan potrdila krst hčerke Lilibet in razkrila, da nosi naziv princese

Po besedah vira kraljevskega dopisnika BBC-ja Jonnyja Dymonda, Harry in Meghan domnevno monarhinje nikoli nista vprašala za dovoljenje, poroča Daily Mail.

Vedenje Susseških naj bi bilo zgrešeno in nedopustno

Tiskovni predstavnik zakoncev Sussex ni okleval z obsodbo teh trditev in je vztrajal, da je bila kraljica prvi družinski član, ki ga je Harry poklical z veselo novico o rojstvu svoje dolgo pričakovane hčerke. Rekel je, da je med njunim pogovorom princ izrazil namero, da bosta z Meghan v njeno čast hčerko poimenovala Lilibet. Njun namen tako ni bil povzročiti kakršne koli nevšečnosti in paru, ki živi v Kaliforniji, ni prišlo na misel, da bi taka gesta povzročila užaljenost. Njuni odvetniki so medijem v pismu zagrozili, da je izjava, da vladarice nista vprašala za dovoljenje, lažna in da je to obrekovanje, ki pa se ne sme ponoviti. BBC-ju so se zatem porajala nova vprašanja, saj naj bi novopečena starša ime Lilibet Diana registrirala kot spletno domeno, preden je bila njuna hčerka sploh rojena.

Eden izmed virov trdi, da naj bi bila takrat 95-letna monarhinja v bistvu presenečena, ko ji je vnuk povedal, da namerava svoji hčerki v njeno čast dati ime Lilibet. Glede na okoliščine pa ni čutila, da bi lahko rekla ne, počutila naj bi se potisnjena v kot.

Po besedah ​​Hardmana je Buckinghamska palača kljub objavi svojih dobrih želja na družbenih omrežjih odločno zavrnila, da bi podpirala različne dogodke, ki jih organizirata zakonca. Grožnje Susseških s pravnim postopkom so nato kmalu potihnile. Dejstvo, da osebje še vedno govori o tem, pa naj bi pričalo o tem, da mnogi menijo, da je bilo vedenje Susseških do pokojnice zgrešeno in nedopustno.