Kraljico bosta prvič nadomestila valižanski princ in vojvodinja Cornwallska. Foto: EPA
Kraljico bosta prvič nadomestila valižanski princ in vojvodinja Cornwallska. Foto: EPA

Minilo je eno leto, odkar je princ Filip pri 99 letih umrl. Britanska kraljeva družina se mu je včeraj tudi poklonila v posnetku, ki so ga objavili na družbenih omrežjih. V njem so se zvrstile fotografije iz življenja soproga kraljice Elizabete II., ki so jih pospremili z besedilom pesmi Simona Armitagea. Pesem Patriarhi: Elegija, v kateri se je pesnik poklonil karieri vojvode Edinburškega v britanski mornarnici, so sicer prvič objavili lani na njegovem pogrebu. Britanska monarhinja je obletnico želela preživeti zasebno, domnevno naj bi bila na gradu Windsor.

Čeprav se je kraljica svoji družini konec marca pridružila pri spominski maši, ki je bila namenjena praznovanju življenja njenega pokojnega moža, s katerim je bila poročena več kot 70 let, je Buckinghamska palača sporočila, da britanska kraljica z obžalovanjem sporoča, da letos ne bo na vsakoletni tradicionalni prireditvi, v okviru katere poteka maša na veliki četrtek.

Čeprav se je v preteklosti že odpovedala udeležbi – dvakrat zaradi poroda princa Andrewa in Charlesa ter dvakrat zaradi potovanj po Britanski skupnosti narodov – je to prvič od leta 1970. V izjavi so sicer pojasnili, da je kraljica Elizabeta II. o tem pravočasno želela obvestiti organizatorje, saj si ni želela, da bi prišlo do nevšečnosti. Njeno mesto bo tako prvič prevzel princ Charles, ki je svojo mater na prireditvi sicer spremljal leta 1962 in 1968, poroča BBC.

Tradicionalna darila bo prvič razdelil kraljičin sin

Pridružila se mu bo tudi žena Camilla. Za vojvodinjo Cornwallsko bo to debi na tem dogodku, ki sicer vsako leto poteka v drugi cerkvi.

Predvelikonočne tradicije se je sicer še kot princesa prvič udeležila leta 1935. Foto: Reuters
Predvelikonočne tradicije se je sicer še kot princesa prvič udeležila leta 1935. Foto: Reuters

Valižanski princ bo tako 14. aprila v cerkvi svetega Jurija (St. George's Chapel) na gradu Windsor prevzel tudi razdeljevanje posebnih daril zaslužnim državljanom – načeloma jih prejmejo tisti, ki so starejši od 70 let in že dolga leta prispevajo k skupnosti.

Vsak izbranec in izbranka – ena ženska in en moški za vsako leto življenja kraljice – namreč prejmeta dve majhni usnjeni torbici. V rdeči je manjša vsota denarja, ki simbolizira kraljičino darilo za hrano in obleke, v beli pa so posebni kovanci, katerih vrednost je toliko, kolikor let šteje monarhinja.

Zadnji dve leti sicer dogodka zaradi pandemije covida-19 ni bilo, izbranci pa so vseeno prejeli tradicionalni dar – britanska kraljica je denar poslala kar po pošti, zraven pa je vsak prejemnik dobil še njeno pismo.