Na slavnostnem kosilu bo poleg kraljevega para kar 99 povabljenih. Foto: EPA
Na slavnostnem kosilu bo poleg kraljevega para kar 99 povabljenih. Foto: EPA
V dvorcu Windsor bo kraljica praznovala rojstni dan v krogu družine, slavnostno kosilo pa bo v kraljevi rezidenci. Foto: EPA
Kraljevi par
Tudi kraljičin mož se bo udeležil slavnostnega kosila. Foto: EPA
Kraljeva straža
Vrhunec praznovanj bo šele 17. junija, ko bo kraljeva straža v čast kraljice korakala po londonskih ulicah. Foto: EPA

Čeprav kraljica svoj rojstni dan običajno praznuje šele junija, bo rojstnodnevno slavje začela s slavnostnim kosilom v Buckinghamski palači z naključno izbranimi sodržavljani.

Upokojenci, rojeni 21. aprila, so se tako že na začetku januarja prijavili pri krajevnem lordu, ta pa jih je nato izžrebal. Povabljenci se bodo zbrali na aperitivu, nato pa se bodo udeležili slavnostnega kosila.

"Kraljica se ne bo upokojila"
Čeprav je pred kratkim v javnost prišla novica o kraljičini izselitvi iz Buckinghamske palače, kar naj bi bil znak kraljičinega umika iz javnega življenja, je njena sestrična Margaret Rhodes za BBC dejala, da se kraljica ne bo nikoli upokojila. »Biti kraljica namreč ni običajna služba, temveč dosmrtna naloga, ki jo je Elizabeta II. prevzela ob kronanju in se ji najverjetneje ne bo odrekla vse do smrti«, je še dodala Margaret.

Srečni povabljenci
Slavnostno kosilo je razveselilo mnoge povabljene, ki vse do prejetja povabila niso verjeli, da bodo kdaj kosili s kraljico. Betty Kay, ena izmed povabljenih gostov, je povedala, da ne more verjeti, da je dejansko dobila kraljičino povabilo. Njena nečakinja je na skrivaj prijavila teto, ki se je že od malih nog šalila, kako nenavadno je, da od kraljice še ni prejela povabila na praznovanje rojstnega dne, čeprav ga obe praznujeta na isti dan. No, zdaj so se njene dolgoletne sanje uresničile.

Tudi neka druga povabljenka, Edna Richards, še vedno ne more verjeti povabilu. Za medije je povedala, da je kraljica pravi čudež. Čeprav je iste starosti kot Elizabeta II., ne ve, kako ji uspe opraviti toliko obveznosti. »Ni me strah, vendar ne vem, kako se bom vedla na kosilu«, je še dodala.

Vrhunec praznovanj bo 17. junija
Kraljica Elizabeta II. pa kljub slavnostnemu kosilu namerava rojstni dan preživeti v družinskem krogu, saj bo princ Charles v Windsorju priredil družinsko večerjo. Slavje kraljičinega rojstnega dne bodo nadaljevali v nedeljo s posebno mašo v kapeli svetega Jurija, posebna maša bo tudi 15. junija v katedrali svetega Pavla, vrhunec večmesečnega praznovanja pa bo velika parada 17. junija, ko bo kraljici v čast po londonskih ulicah zakorakala kraljeva straža v rdečih uniformah.