Upokojena kraljeva ladja Britannia je zasidrana v Edinburghu, a na njenem krovu se pripadniki britanskega dvora še vedno občasno zabavajo. Foto: Reuters
Upokojena kraljeva ladja Britannia je zasidrana v Edinburghu, a na njenem krovu se pripadniki britanskega dvora še vedno občasno zabavajo. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II. je točila solze ob upokojitvi Britannie. Foto: EPA

Omenjeni nakup je v pismu predlagal minister za izobraževanje Michael Gove, obenem pa poudaril, da si kraljičin "izredno pomemben prispevek" Veliki Britaniji in Commonwealthu zasluži "trajno zapuščino". Vsebina pisma ni bila javna, a se je do nje dokopal časnik Guardian.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da bi nova kraljeva ladja verjetno stala več kot 70 milijonov evrov, tiskovni predstavnik britanskega premierja je nakup odločno zavrnil. Meni, da nakup kraljeve ladje "glede na stanje javnih financ" ne bi predstavljal "ustrezne porabe državnega denarja". Dodal pa je, da je vprašanje, ali sploh kupiti novo ladjo, tako ali tako za palačo in ne vlado.

S premierjem se strinjajo tudi opozicijski laburisti, ki so prepričani, da minister Gove očitno ni v stiku z realnostjo, če misli, da bi bil tovrsten izdatek v časih, ko se v okviru varčevanja krčijo celo proračunska sredstva za šolstvo, primeren.

Kraljica je jokala ob upokojitvi ladje
Kot ob tem piše AFP, je imela kraljica Elizabeta II. zelo rada kraljevo ladjo Britannio in naj bi celo zajokala, ko so jo morali leta 1997 po 44 letih plovbe vzeti iz uporabe. Zdaj je Britannia stalno zasidrana v škotski prestolnici Edinburgh in je priljubljena turistična atrakcija, kraljeva družina pa jo še vedno uporablja za posebne dogodke - julija lani so na njej tako pripravili razkošen sprejem pred poroko najstarejše kraljičine vnukinje Zare Phillips, ki je nato dan pozneje dahnila usodni da angleškemu ragbistu Miku Tindallu.