Lauryn Hill se je vrnila ... nazaj za mikrofon. Foto: EPA
Lauryn Hill se je vrnila ... nazaj za mikrofon. Foto: EPA
Lauryn Hill
Lauryn je po razpadu The Fugees (za razpad skupine naj bi bila kriva njena nikoli javno priznana ljubezenska zveza z glasbenim kolegom iz skupine Wyclefom Jeanom) in izdaji samostojnega albuma kmalu postala nezadovoljna z glasbeno industrijo. Foto: EPA
Lauryn Hill
Svoj zadnji samostojni album je izdala leta 2001. Foto: EPA

38-letnica je svoj čas za zapahi preživela konstruktivno, saj se je pripravljala na izdajo novega singla Consumerism. Na služenje kazni je bila Hillova obsojena 8. julija, potem ko je priznala, da med letoma 2005 in 2007, ko je zaslužila 1,8 milijona ameriških dolarjev, ni poravnala dohodnine. Ampak ker je sodišče upoštevalo, da je Hillova med letoma 2008 in 2009 doživela velik upad prihodkov in povečanje dolga zaradi neplačila davkov, je bila zadnja vsota, ki jo je pevka dolgovala državi, ocenjena na 2,3 milijona ameriških dolarjev.

Hillova naj bi na sodišču obljubila, da bo poravnala približno pol milijona ameriških dolarjev, da bi se izognila zaporu, toda na koncu je na državni račun nakazala le 50.000 ameriških dolarjev. Ves čas je vztrajala, da bo preostanek denarja do zahtevane polmilijonske vsote zbrala s podpisom pogodbe z novo založbo, toda podpisa ni bilo, saj Hillova ni končala studijskega dela. Ker ni izpolnila svoje obljube, je sledila zaporna kazen.

Ujetnica spirale zvezdništva?
Pevka je ves čas trdila, da je bil osrednji razlog, zakaj ni plačevala davkov, varovanje družine. Namreč prav med letoma 2005 in 2007 so se - tako pravi sama - pojavile številne smrtne grožnje, ki so bile uperjene proti njej in njeni družini. Prav tako je že leta 2002 izjavila, da je za svoj album The Miseducation Lauryn Hill prejela le delček zaslužka. Zapisala je, da jo je končno ujela njena desetletna bitka za sojem luči, kjer je bila del vrste "pasti, manipulacij in nepravičnih poslovnih dogovorov".
Danes je Hillova povezana s Sonyjem. In stremi k ustanovitvi založniške znamke, ki ji bo pomagala izdati novo glasbo in ji pomagala narediti korak naprej v njeni karieri. Nov dogovor označuje za idealno osnovo, ki ji kot umetnici daje več kreativnosti in finančnega nadzora nad njenim delom.

Čeprav je bila predčasno izpuščena iz zapora zaradi lepega vedenja, bo Hillova morala še vedno preživeti naslednje tri mesece v hišnem priporu. Nato pa bo leto dni na pogojnem izpustu. Ob tem je že zaprosila za zmanjšanje kazni na račun njenega udejstvovanja v dobrodelnosti in plačila davkov v vrednosti 970.000 ameriških dolarjev.

Nova pogodba, nove skladbe
Prav nič pa je ni ustavilo na njeni glasbeni poti, ki jo je po dolgem času znova obudila. V uradni izjavi za javnost na svoji spletni strani je Hillova zapisala, da je nova skladba le delček kreativnega dela, ki ga je želela končati pred odhodom v zapor. Skupaj s svojo ekipo je tako ves čas ostala v stikih - s pomočjo pogovorov v živo in prek svetovnega spleta -, samo da je z njimi dokončala zamisli glede prihajajočega albuma. Tega opisuje kot material iz "določenega vesolja in prostora".

Skladba Consumerism je tako miks surovih in hitrih poetičnih rim, ki so še bolj neposredne, kot so bile kadar koli. A po predstavitvi novih skladb, Hillovo čaka še največji izziv: nastopi v živo - ter morebitne zakonske omejitve, ki bodo spremljale njene načrte.