Glavni pokrovitelji ženske turneje vedo, kje se skriva glavni čar teniškega cirkusa, in to s pridom izkoriščajo. Nekatere igralke se večkrat pritožujejo, da morajo zaradi pravil pokroviteljev za eno fotografiranje prepotovati tudi pol sveta. Foto: EPA
Glavni pokrovitelji ženske turneje vedo, kje se skriva glavni čar teniškega cirkusa, in to s pridom izkoriščajo. Nekatere igralke se večkrat pritožujejo, da morajo zaradi pravil pokroviteljev za eno fotografiranje prepotovati tudi pol sveta. Foto: EPA

Že res, da je 20-letna Srbkinja Ana Ivanović včeraj v žep pospravila svojo prvo res veliko lovoriko, a kar 1,85 metra visoki igralki hvalnice pojejo tudi zaradi lepote.

Mnogi menijo, da je prav Ana po Argentinki Gabrieli Sabatini, ki je v svojih najboljših letih krepko namučila Steffi Graf in Monico Seles, šele druga temnolasa teniška lepotica. Nič čudnega, da so na Ano "navalili" vsi, od podjetij, ki si simpatično temnolasko želijo v svojih oglasih, do urednikov modnih in ženskih revij ter fotografov.

Da, Ana je trenutno najbolj vroča "roba", tako zelo vroča, da je svet v zadnjih dneh povsem pozabil na Rusinjo Marijo Šarapovo, že kar pregovorno imenovano sibirska lepotica, ki kljub pravi ruski teniški gardi, med katero se skriva kar nekaj dolgolasih plavolask s popolno postavo, ostaja ena in edina naslednica nepozabne Ane Kurnikove, ki kljub teniški upokojitvi še vedno buri moško domišljijo. Dejstvo, da sta prav najboljši igralki sveta tudi "hudi mački", organizatorjem teniških turnirjev zagotovo privablja nasmehe na obraz.

Šport je velik "biznis", tenis je velik "biznis". Katera dekleta pa se v svetu loparja in rumene žogice najbolje tržijo in izkoriščajo prikupen videz in dolge noge za prodajanje svojega imena?

Anja Pavlič

Ne sme in ne more biti drugače - Ana Ivanović mora med tem 'šopkom' lepotic biti na prvem mestu. Videti je, da za Anči, kot naj bi bilo njeno ljubkovalno ime, ni nobenih ovir. V ponedeljek bo uradno postala 17. igralka, ki se je prebila na vrh lestvice, s podobo in simpatičnostjo osvaja vse po vrsti. Zgodba o tem, kako je med Natovim bombardiranjem Jugoslavije vadila v praznem bazenu, pa je tako ali tako postala že legendarna ...
Na prvi pogled bi se lahko zdelo, da je Rusinja Marija Šarapova starejša od Ivanovićeve, saj je na 'sceni' že kar nekaj let, a temnolaska in plavolaska si delita isto letnico rojstva - 1987. Čeprav Marija blesti na teniških igriščih, je ogromno oboževalcev dobila zaradi svojega videza, kar jo zadnja leta redno uvršča na sezname najlepših žensk sveta. Tudi njena podoba na igrišču je vedno dodelana od glave do pet - predlani se je na US Openu pojavila v oblekici, podobni tisti Audrey Hepburn iz Zajtrka pri Tiffanyju, lani pa je rdečo obleko krasilo kar 600 kristalčkov Swarovski.
Dekle, ki je leta 2001 dobilo nagrado za novinko leta, je tudi ena najbolj iskanih tenisačic na svetovnem spletu. Slovakinja Daniela Hantuchova je znana po popolni postavi, največ oči pa se ustavi na dooooooolgih nogah. V karieri je trenutno 10. igralka sveta imela veliko vzponov in padcev, vedno pa je bila ena najbolj fotografiranih teniških igralk. To ni nepomembno.
Rusinje so take in drugačne. Če sodimo po videzu in prepoznavnosti, se takoj za Šarapovo uvrščata še dve plavolaski. Prva je 1,8 metra visoka Elena Dementijeva, ki v odločilnih trenutkih na terenu pogosto podleže psihičnemu pritisku. Za videz pa se mnogi strinjajo: Kapo dol!
Mnogim pa je v oči padla tudi Marija Kirilenko, z vzdevkom Makiri, dobra prijateljica Marije Šarapove. Kirelenkova je bila leta 2006 izbrana tudi za obraz oziroma model kolekcije Stelle McCartney, ki jo je izdelala za Adidas. Od takrat je Rusinja vedno oblečena v Stellina oblačila - morda ste opazili, da ima vedno nekoliko bolj 'fine' oblekice od kolegic. Foto: EPA
Postaja rahlo dolgočasno? A moramo se še enkrat ponoviti: Tati oziroma Tats, bolje poznana pod polnim imenom Tatiana Golovin, je še ena lepotička, rojena v Moskvi, ki pa se je nato z družino preselila v Francijo in prejela tudi njihovo državljanstvo. 20-letnica, ki je lani prišla tudi na turnir v Portorož, ve, kako izkoristiti tisto, kar ji je poklonila mati narava.
Slovanske lepote kar ni konec. Čehinja Nicole Vaidišova je odlična igralka, a tudi prikupno 19-letno dekle, ki se dobro znajde tudi pred fotoaparati. Poleg modnih reklam je Nicole tudi del kampanje, s katero ljudi spodbuja k branju, zavzema pa se tudi za dobavo čiste pitne vode afriškim otrokom.
Skok na drugi konec sveta. Sania Mirza je ena najbolj zanimivih igralk, saj je prva vrhunska teniška igralka, rojena v Indiji. Vedno krajša krilca, dekolteji in modni dodatki je tisto, kar je neizbežno povezano z ženskim tenisom. Pri Sanii pa naletimo na težavo. Njena teniška oprava je pri nekaterih muslimanskih skupinah povzročila veliko razburjenje, češ da si dovoli več, kot predvideva islam. Pred dvema letoma naj bi zaradi strahu pred nasilnimi protesti Sania zavrnila igranje dvojic z Izraelko Shahar Peer, letos januarja pa je zagrozila, da ima vsega prahu, ki se dviga okoli nje, dovolj, zato razmišlja o umiku s teniških igrišč. Nastopati je nehala tudi na indijskih turnirjih.
Že res, da ni oboževana in poznana kot Ana ali Marija, a teniška igralka Ashley Harkleroad bo s fotografijami v Playboyu gotovo 'zažgala'. 23-letna plavolasa Američanka, 61. igralka sveta, je po porazu v prvem krogu Roland Garrosa razkrila, da se je odločila za poziranje v najbolj priljubljeni reviji za moške. 'Bralcem želim pokazati, kakšno je telo vrhunske športnice,' je dejala. Ashley bo prva teniška igralka, ki bo na ogled postavila svoje telo, ne pa tudi prva znana športnica. Pred njo sta ta korak že storili plavalna šampionka Amanda Beard in nekdanja odbojkarica Gabrielle Reese. Foto: EPA
Argentinka Gisela Dulko, trenutno 40. igralka sveta, verjetno ne bo nikoli osvojila turnirja za Grand Slam, a po zaslugi svojega videza bo še nekaj let ostala prepoznavna in zanimiva medijem in oboževalcem. Foto: EPA