Slavje Marie Riesch, užaljena šobica Lindsey Vonn. Foto: EPA
Slavje Marie Riesch, užaljena šobica Lindsey Vonn. Foto: EPA
Nekoč in nikoli več? Foto: EPA
Lindsey in Maria sta skupaj z Mazejevo najboljši vsestranski smučarki zadnjih let. Foto: EPA
Vonnova je vedno poudarjala, kako je srečna za Mario - a to do letos, ko jo je Nemka začela prehitevati. Foto: EPA
Poziranje z odličji - obe sta jih skupaj zbrali že malo morje. Foto: EPA
Lindsey je letos osvojila tri male globuse, a je ostala brez velikega. Foto: EPA

Riescheva je v finalu za las (ampak res za las - za samo tri točke) in malce s pomočjo odpovedi dveh tekem prvič v svoji karieri osvojila veliki kristalni globus, izgubila pa najboljšo prijateljico - in največjo tekmico Lindsey Vonn.
"Sporočilo Lindsey Vonn: kujanje ni kul," Američanki, ki je že trikrat osvojila veliki kristalni globus, sporoča novinar John Leicester z AP-ja.
"Zaradi svoje nenasitne lakote po zmagah je Američanka velika športnica, ena najboljših ženskih smučark vseh časov. A ultratekmovalna žilica je Voonovi naredila slabo uslugu prejšnji konec tedna. Vonnova je pozabila na pravilo - ki se ga Rafael Nadal, še posebej, drži tako občudovanja vredno - da največji šampioni sprejemajo poraze tako blagovoljno kot svoje zmage," nadaljuje Leicester.

"Lindsey: Slaba prijateljica, slaba lažnivka"
26-letna Vonnova, dobitnica prestižnega laureusa za športnico leta 2010, tega očitno ni bila sposobna. Njen odziv na zmagovalnem odru, kjer so ji prvič v štirih letih okoli vratu obesili "le" srebrno medaljo, je bil viden vsem. In bil je boleče viden tudi Rieschevi, ki z Vonnovo prijateljuje že od mladih let, ko se je ta pisala še Kildow. Vonnova preživlja pri Rieschevi vsa poletja, od nje se je naučila tekoče nemščine, pri njej je praznovala božič.

"Lindsey Vonn: slaba tekmica, slaba prijateljica, slaba lažnivka," je oster naslov v nemškem časniku Stuttgarter Zeitung, ki piše, da se je Vonnova do Riescheev začela obnašati nemogoče že pred finalom - takoj, ko je prijateljica začela resneje ogrožati njeno prevlado v belem cirkusu. Na svetovnem prvenstvu v Garmischu, kjer Vonnova ni osvojila tako želene zlate kolajne, naj bi se po poročanju nemških medijev obnašala izjemno muhasto, neprestano se je pritoževala nad progo in se šobila. Ob tem je celo Mariin oče Siegfried pripomnil, da se Lindsey "obnaša kot afna".

Lindsey Vonn Maria Riesch
zmage 41 20
veliki globusi 3 1
disciplinski globusi 9 4
olimpijske medalje zlato, bron 2 zlati
medalje s SP 2 zlati, 3 srebra zlato, 2 brona

Bo na poroki ali ne?
Na finalu, kjer sta odpadli tekmi superveleslaloma in veleslaloma, disciplini, v katerih je Vonnova za odtenek močnejša, je slavila Riescheva, ki je tja pripotovala z zaostankom za Lindsey, a jo je po uspešnejšem slalomskem nastopu prehitela za samo tri točke.
"Že dva tedna so med nama trenja," je še pred zadnjo tekmo novinarjem povedala Maria, po njej pa: "Na stopničkah za zmagovalce sem jo objela in ji čestitala, od nje pa ni prišlo nič." In dodala: "Seveda sem zelo razočarana, saj sem imela zadnje tri leta jaz pogosto smolo, pa sem ji vedno športno čestitala, spoštovala njene dosežke in jih sprejemala."
Nemka se zdaj boji, da Lindsey ne bo tudi na njeno napovedano poroko z menedžerjem Marcusom Höflom v Avstriji naslednji mesec.

"Morda bi se stanje malce ublažilo, če bi se pogovorili," ugiba Höfl. Ves finalni teden naj bi namreč imela Maria in Marcus z zakoncema Vonn (Lindseyjin soprog, nekdanji smučarski tekmovalec Thomas Vonn sestavlja njen najožji krog trenerjev in svetovalcev, op. a.) le en samcat neposreden stik - in to po elektronski pošti.
"Kaj če ..."
Vedno skrbno naličena in v zadnjih letih pobarvana na svetlo je Vonnova na finalu v Lenzerheideju tako pokazala svoj grši obraz. Potem ko je zaradi goste megle in mehkega snega odpadel veleslalom, je šel globus v roke Marii, užaljena Lindsey, prepričana, da se ji je zgodila velika krivica, pa je izdala sledeče sporočilo za javnost: "Sistem, ki dovoljuje, da se sklene taka odločitev, je treba dobro preučiti. Odpoved tekme ne škodi le meni, škodi navijačem in smučarskemu športu v celoti. Na to lahko gledamo na toliko različnih načinov in morda se se bom spraševala, kaj pa če ..."

Morda bi morala Vonnova spet malo pregledati svoje stare statuse na Facebooku, natančneje, status marca lani. Takrat so zaradi močnega vetra odpovedali zadnjo superkombinacijo, Vonnova pa je osvojila mali kristalni globus v tej disciplini. "To je šport v naravi in vse je mogoče," je takrat zapisala na Facebooku. "Včasih gredo te odločitve tebi na roko, kot so šle v tem primeru, včasih pa ne, a vse je del našega športa."

Očitno pa je del športa tudi to, da so prava prijateljstva med najhujšimi tekmeci le redko mogoča. Epilog na zmagovalnem odru v Lenzerheideju je bil le vrhunec napetosti med prijateljicama, ki so ju nekateri čutili že vso sezono, Maria precej bolj kot Lindsey. Posegla je celo na njeno "dvorišče", v Lake Louise, kjer je zmagala dvakrat, Vonnova pa "le" enkrat.
Ata Riesch je že sredi sezone pripomnil, da se Lindsey ne zna obnašati in da se lahko iskreno veseli za Mario in ji je prijateljica, le ko je Maria slabša od nje.