Meryl Streep in Alec Baldwin kot nekdanja zakonca v filmu Ljubezen, ločitev in nekaj vmes. Foto: Kolosej
Meryl Streep in Alec Baldwin kot nekdanja zakonca v filmu Ljubezen, ločitev in nekaj vmes. Foto: Kolosej
Nancy Meyers na prizorišču snemanja Počitnic, romantične komedije z Judom Lawom, Kate Winslet in Cameron Diaz. Foto: IMDB
Streepova in Baldwin v filmu obujata spomine na svoje zakonske dni. Foto: Karantanija
Streepova s Stevom Martinom. Foto: Karantanija
S filmskimi otroki. Foto: Karantanija
Alec Baldwin svojo nadarjenost za komiko razkazuje tudi v seriji 30 Rock. Foto: Karantanija
V filmu Streepova igra kuharsko mojstrico - vloga, ki ji je verjetno zdaj že precej blizu, saj smo jo nedavno lahko videli tudi kot najljubšo ameriško kuharico Julio Child v filmu Julie & Julia. Foto: Karantanija

60-letna Meyersova, ki je bila leta 1980 nominirana za oskarja za film Vojak Benjamin, je danes najbolj dobičkonosna ženska režiserka. Zdaj se predstavlja s filmom Ljubezen, ločitev in nekaj vmes (It's Complicated), ki bo slovensko premiero doživel danes ob 20.00.
Režiserka zabavnih romanc Kaj ženske ljubijo, Počitnice, Nevestin oče in Ljubezen je luštna stvar (kjer je prav tako v ospredje postavila romanco v zrelejših letih) znova raziskuje nenavadne skrivnosti srčnih muh, tokrat skozi oči ločenega para v zrelih letih (veterana Meryl Streep in Alec Baldwin).
Uspešna lastnica restavracije Jane in njen nekdanji mož, odvetnik Jake, se kljub burni preteklosti znova zbližata na praznovanju sinove mature. Toda preden ju lahko ogenj ljubezni dokončno znova zaobjame, se morata soočiti z Jakovo veliko mlajšo ženo in Janinim šarmantnim oboževalcem.

Več o filmu ter delu z Meryl, Alecom in Stevom Martinom (mimogrede, zadnja dva bosta tudi letošnja voditelja oskarjev) pa v spodnjem intervjuju.


Kako ste se domislili osnovne zgodbe filma Ljubezen, ločitev in nekaj vmes?
NM: Ne spominjam se natančno, saj se mi zgodba ni nekega dne kar sama porodila; film se je začel kot zgodba o tej ženski, nato pa je na prizorišče stopil še nekdanji mož. In ko sem se enkrat odločila, da ima z njim razmerje, so se stvari kar same postavile na svoje mesto.
So zveze že po naravi zapletene ali jih mi zapletemo precej več, kot bi nam jih bilo treba?
NM:
Oboje! Naravno zapleteno je, odpreti se nekomu drugemu in to, da nam popustijo vse varovalke pred njim. A v tem primeru je še bolj zapleteno, ker sta bila poročena, a sta se ločila, on je zdaj spet poročen – z mlajšo žensko, ona pa se dobiva z nekom drugim.
Je zapleteno, a se zdi zelo domače.
NM:
Ko smo film pokazali testnemu občinstvu, ki ni vedelo veliko o njem, je bil najpogostejši skupni imenovalec njihovih vtisov, da je film – ob tem, da je smešen – da se zdi zelo domač.
Je res, da ste napisali ta film z Meryl Streep v glavi za glavno vlogo Jane?
NM:
Res je, že zelo zgodaj v ustvarjalnem procesu sem začela misliti nanjo. Veste, jaz pišem filme, ne knjige, in zato si potrebujem predstavljati nekoga, kako izgovarja moje besedilo, sicer bi bilo vse skupaj precej omejeno. Zato določim nekega igralca za vlogo, ki me navdihuje. Nisem si pa mislila, da bom dejansko dobila Meryl!
Pa ste jo! Kako je bilo delati z Meryl?
NM:
Izjemno se pripravi in ve ne le, kaj mora narediti v nekem prizoru, temveč tudi v celem filmu, kot če bi bila ona režiserka. Meryl se vedno zelo pozorno pripravlja na film in sledi pripovedovanju zgodbe.
Kaj Jake in Adam pomenita Jane?
NM:
Mislim, da ji pomenita preteklost in prihodnost. Z Jakom je bila, ko je bila še zelo mlada, z njim je imela otroke in težave, ki so vodile do ločitve. Adam pa je verjetno boljši za njeno prihodnost, ker je trdnejši.
Film ne bi deloval, če ne bi imeli tudi dveh tako odličnih igralcev, kakršna sta Alec Baldwin in Steve Martin v vlogah Jaka in Adama, ki dopolnjujeta ljubezenski trikotnik, ki ste ga ustvarili.
NM:
Da, imela sem veliko srečo, da sem dobila njiju in preostanek igralske zasedbe.
S Stevom ste delali že prej. Kakšen je?
NM:
Je navdihujoča in zelo odbita osebnost – ko igra, je popolnoma nekdo drug. Videti je tako normalen, a, kot vsi vemo, zna biti zelo eksploziven komik. Zato se mi je zdel popoln za vlogo Adama.
Zakaj?
NM:
Ker je ta lik malce ranjen, a tudi smešen in ima nekaj močnih komičnih prizorov. Vsakemu je všeč, ko Steve Martin igra blazno smešno vlogo v kakem filmu.
Kaj lahko poveste o predstavi Aleca Baldwina kot Jaka, Janinega nekdanjega moža in moškega, s katerim ima zdaj razmerje?
NM:
Tudi Alec je briljantno smešen, čeprav na drugačen način. Pri njegovi komediji vedno obstaja manjši občutek nevarnosti, ker nikdar ne veš, kaj prihaja. A prizora se loti dovzetno in dobro sprejema napotke.
In čeprav so ti liki precej zapleteni, so še vedno zelo všečni.
NM:
Da, to je mali čarovniški trik. Še zlasti v Jakovem primeru, saj če Jane razmišlja o tem, da bi bila spet skupaj, je pomembno, da je všečen.
Kaj ga dela tako privlačnega?
NM:
Jake je šarmer in zabaven! Seveda pa se njegovih karakternih pomanjkljivosti ne da spregledati.
In potem je tu še nadarjen igralec, kot je John Krasinski v vlogi Harleyja, ki se znajde sredi vsega tega.
NM:
On je igralec, s katerim sem najlažje delala do zdaj, in smešno je, saj je njegov lik tisti, ki izve za razmerje, a noče nič vedeti o tem. Z Johnom sem včasih zaobšla scenarij, da bi videla, kaj lahko izvlečem iz njega. In on zna improvizirati celo pri načinu, kako povedati napisano besedilo. Preprosto tako smešen je! Na primer, videl me je na premieri tega filma in rekel, Nancy, kaj pa ti delaš tu?
Ker je Jane kuharska mojstrica, igra hrana v tem filmu veliko vlogo. Radi kuhate?
NM:
Rada, a mi ne uspeva niti približno tako dobro kot Meryl v filmu!
Prizor z Meryl in Stevom, ko jesta čokoladne rogljičke v njeni pekarni, je prelep.
NM:
In ker smo ta prizor večkrat posneli, je bilo neverjetno, koliko rogljičkov sta dejansko pojedla brez pritoževanja!
Kako osebna je ta zgodba za vas?
NM:
Temelji na osebnih stvareh, a zgodba ni osebna, čeprav imam nekaj skupnih točk z Jane: delam in živim v Kaliforniji, imam prijatelje, kakršni so njeni, nekdanjega moža in otroke take starosti.
Zakaj ste si izbrali Santa Barbaro?
NM:
Všeč mi je tam in nisem hotela, da bi bil film povezan s Hollywoodom, ker ljudje zunaj Los Angelesa mislijo, da vsi v LA-ju živijo v Hollywoodu – kar ni res. In Santa Barbara je še vedno Kalifornija, a predstavlja mirnejšo in manjšo skupnost.
Kaj je najboljši preizkus za komedijo?
NM:
Smeh občinstva. Tega ne moreš ponarediti.