Britney in Madonna na podelitvi nagrad MTV leta 2003 - brez cenzure takrat in zdaj! Foto: EPA
Britney in Madonna na podelitvi nagrad MTV leta 2003 - brez cenzure takrat in zdaj! Foto: EPA
Adam in Tommy
Adam in Tommy na podelitvi nagrad AMA leta 2009 - sledila je cenzura. Foto: EPA

Že na sami podelitvi ameriških glasbenih nagrad pred tednom dni je Lambert razburil javnost, njegov nastop pa zdaj dobiva nove razsežnosti. Med svojo pevsko točko je z enim izmed plesalcev namreč simuliral oralni seks, klaviaturista Tommyja Ratliffa pa je zgrabil za mednožje in mu pritisnil še vroč francoski poljub. V ameriški jutranji pogovorni oddaji Early Show, ki jo predvaja televizijska hiša CBS, pa so v prispevku o tem dogodku Lambertov poljub zameglili. A že čez nekaj trenutkov na zaslonu prikazali necenzurirano različico poljuba Madonne in Britney Spears, ki sta si ga leta 2003 privoščili na odru MTV nagrad.

"Dvojna merila!" so skočili v zrak predstavniki ameriškega združenja homoseksualcev. "Zakaj nemoteno prikazujete lezbični poljub, gejevskega pa cenzurirate?" so spraševali TV-hišo. CBS-ovi predstavniki pa so odgovorili: "O tem smo veliko premišljevali. Prizor Madonninega poljuba je dobro znan vsem in se je na malih zaslonih pojavil že neštetokrat, tudi v jutranjih oddajah. Dejanje Adama Lamberta pa je predmet trenutno zelo pereče teme o homoseksualnosti, niti približno še ni sprejeto v širši javnosti, kolikor nam je znano, pa zadeva lahko dobi celo sodni epilog."

"One lahko, jaz pa ne?"
Adam Lambert se za svoje vedenje na odru nikakor ne namerava opravičiti. "Verjamem v umetniško svobodo izražanja in nasprotujem diskriminaciji. Že veliko pevk se je v preteklosti poljubljalo na odru, zakaj se ne bi smeli tudi pevci? Tudi Janet Jackson je zgrabila plesalca za mednožnje, pa ni bilo nobenih sankcij, meni pa zdaj grozijo z ukrepi zaradi neprimernega vedenja v javnosti," se huduje Lambert.