Madonna si je za podelitev grammyjev pred dnevi omislila zlate zobe. Foto: Reuters
Madonna si je za podelitev grammyjev pred dnevi omislila zlate zobe. Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je decembra podpisal amnestijo za več tisoč ruskih zapornikov. Med njimi sta bili tudi ruski glasbenici in aktivistki, ki sta v največji moskovski katedrali leta 2012 izvedli protestno "panovsko kmolitev", za kar sta bili kaznovani z zaporno kaznijo. Obsodili so ju zaradi "huliganstva, motiviranega z verskim sovraštvom". Odsedeli sta skoraj dve leti, po prihodu na prostost pa dejali, da se bosta še naprej bojevali za človekove pravice.

V začetku februarja bosta Marija in Nadežda, kot ju imenujejo prijatelji, tako prvič odpotovali čez lužo. V New Yorku bo namreč 5. februarja potekal veliki dobrodelni koncert z naslovom Bringing Human Rights Home, na katerem bodo nastopili tudi Imagine Dragons, the Flaming Lips in Lauryn Hill ter Madonna.

"V veliko čast mi je, da bosta z menoj na oder stopili soborki za svobodo Maša in Nadja iz skupine Pussy Riot. Že dolgo občudujem njun pogum in podpiram njuna dejanja. Svoje življenje sta žrtvovali za boj za svobodo izražanja in človekove pravice," je na svoji Facebook strani zapisala zvezdnica.

Organizator koncerta Amnesty International že 25 let organizira podobne koncerte. V preteklosti so na njih nastopili že U2, Bruce Springsteen, Sting in Lou Reed.