Poljub sveže zaročenih Martine in Julije. Foto: Reuters
Poljub sveže zaročenih Martine in Julije. Foto: Reuters
Še ena "teniška" zmaga nekoč nepremagljive Navratilove. Foto: Reuters

Nekdanja šampionka češkega rodu, že več kot 30 let ameriška državljanka, ki je poleg stotin teniških nasprotnic pred nekaj leti premagala tudi raka na dojki, se je za usodni korak opogumila v vlogi strokovne komentatorke moškega dela prvenstva.

Medtem ko jo je intervjuval Ken Solomon s Tennis Channela, se je Martina obrnila k Juliji, ki je stala poleg nje, in rekla, da bo tokrat ona spraševala. Spustila se je na kolena in svoji dragi izročila diamantni prstan. Lemigovi so se v hipu ulile solze, objela je Navratilovo in rekla "da". Nato sta nazdravili s šampanjcem.

Martina Navratilova po mnogo merilih velja za najboljšo teniško igralko vseh časov: v zgodovino športa se je zapisala kot 59-kratna zmagovalka turnirjev za grand slam (18 v posamični konkurenci) in neverjetnimi 1.442-kratnimi zmagami. Z Lemigovo, nekdanjo mis Sovjetske zveze, sta skupaj od leta 2006.

Da je istospolno usmerjena, je Navratilova razkrila že leta 1981, kar je bil pred več kot tremi desetletji resnično pogumen korak. Skoraj desetletje je bila v zvezi s pisateljico Judy Nelson, s katero sta se po razpadu zveze znašli v medijih zaradi javnega pranja umazanega perila.