Bichir (levo spodaj) v družbi večinoma precej bolj zvenečih igralskih imen na včerajšnji razglasitvi oskarjevskih nominirancev. Foto: Reuters
Bichir (levo spodaj) v družbi večinoma precej bolj zvenečih igralskih imen na včerajšnji razglasitvi oskarjevskih nominirancev. Foto: Reuters
Čeprav je e igral v ameriških produkcijah, pa ga je film A Better Life ponesel v prvo ligo. Foto: EPA
Bichir je z A Better Life dobil vlogo svoje kariere. Foto: EPA
Z Mary-Louise Parker je imel v Gandži kar precej vročih prizorov.
Z Beniciem Del Torom, soigralcem v Cheju, pri venezuelskem predsedniku Hugu Chavezu. Foto: EPA

za Potomce, Brad Pitt za Zmagovalca, Gary Oldman za film Tinker Tailor Soldier Spy, Jean Dujardin za Umetnika in - Demián Bichir za A Better Life.
Za peto mesto med nominiranci je tako premagal Leonarda Di Capria (J Edgar), Ryana Goslinga (Marčeve ide, Drive) in Michaela Fassbenderja (Sramota).

48-letni Bichir je v tej drami upodobil mehiškega dnevnega delavca v Los Angelesu in njegove stiske.
"Veste, ko naletite na lik, kakršen je ta, in na projekt, kakršen je bil ta, je bil moj prvi odziv, kako srečen sem. Ker to je moj Hamlet. To je moj Kralj Lear. To je lik, ki je večji od življenja samega, in za katerega bi se vsak igralec boril, da ga lahko upodobi. Umrl bi za to," je povedal Bichir za USA Today.

Njegova soigralka iz serije Gandža Mary-Louise Parker navdušenja nad Bichirjevo stvaritvijo ni mogla skriti: "Njegova predstava je bila skoraj sveta. To je bilo več kot le globoko. Film je povzdignil v grško tragedijo. In je eden izmed le nekaj igralcev, ki bi lahko to vlogo naredili človeško."
Reklama za mali film
Bichir je nominacijo pospremil z zelo treznimi besedami: "Upam, da bo zdaj več ljudi šlo na iTunes in Netflix ter si ogledalo naš film. To bi bila za nas največja nagrada. To nominacijo pa posvečam tistim 11 milijonom človeških bitij, ki nam v ZDA lajšajo življenja in jih izboljšujejo."
Film v ZDA praktično ni bil opažen, Bichirjevega imena pa do včeraj nihče ni omenjal v isti sapi s potencialnimi oskarjevskimi nominiranci. Zdaj ustvarjalci upajo, da bodo dobili vsaj nekaj pozornosti.

Demián Bichir to sicer že ima - a v svoji rodni Mehiki. Igralstvo je bilo Demianu položeno v zibko - oče je namreč gledališki režiser in igralec, mama igralka, igralca pa sta tudi njegova brata Odiseo in Bruno. Mehiške filmske nagrade MTV-ja so zato leta 2003 celo uvedle kategorijo Najboljši Bichir v filmu. Zmagal je Demián.
Kariera v telenovelah
Svojo igralsko kariero je začel pri 14 letih v telenoveli Rina, nato pa temu žanru ostal zvest vrsto let. Pri 22 letih se je preselil v New York, kjer je bila njegova prva služba priprava omake guacamole v neki mehiški restavraciji.
Začel je igrati tudi v ameriških in španskih produkcijah, obenem je nadaljeval igranje v mehiških. Njegov film Sexo, pudor y lágrimas (1999) je podrl blagajniške rekorde v Mehiki in postal najbolj gledan mehiški film do Zločina očeta Amara.

V filmu Stevena Soderbergha Che (2008), ki prikazuje življenje revolucionarja Cheja Guevare, je upodobil Fidela Castra. V seriji Gandža se je nato predstavil širšemu ameriškemu občinstvu, ko je zaigral v vlogi Estebana Reyesa, fiktivnega skorumpiranega župana Tijuane in soproga Nancy Botwin, lika, ki ga igra Mary-Louise Parker.

In zasebno? Bichir je bil nekaj let poročen z mehiško pevko Lisset Gutiérrez, maja lani pa je postal oče po kratki aferi med snemanjem filma v Španiji.