Meryl je prisluhnila Violinemu klicu na pomoč. Foto: EPA
Meryl je prisluhnila Violinemu klicu na pomoč. Foto: EPA
Amy Winehouse
Amy je imela 13 let, ko je komisijo umetniške šole Sylvia Young Theatre School navdušila s svojo izvedbo pesmi On the Sunny Side of the Street. Foto: EPA

Meryl Streep, ki je za vlogo Margaret Thatcher v filmu Železna lady prejela oskarja v kategoriji najboljše ženske vloge, je Davisovo, ki je bila nominirana za glavno žensko vlogo v filmu Služkinje, razveselila že naslednji dan - Meryl je namreč prisluhnila Violinemu klicu na pomoč.

Davisova je namreč dejavna pri iskanju pomoči za šolo v njenem domačem kraju Central Fallsu, ki ji grozi zaprtje. Trikratna dobitnica oskarja je šoli tako podarila 10.000 ameriških dolarjev, kar je korak naprej k reševanju šole.

"Veseli smo Meryline pomoči, vendar se zavedamo, da je dolga pot pred nami," je za Reuters dejal Angelo Garcia, ustanovitelj Inštituta za učenje Segue, ki je prijatelj Viole Davis vse od otroških dni. 46-letna igralka sama prav tako s finančnimi sredstvi pomaga šoli, ki jo letos obiskuje okrog 200 šolarjev.

Šola, ki je trenutno v javni zgradbi (to prodajajo zaradi finančnih težav mesta Central Falls), mora kupiti zgradbo ali pa se v 12 ali 13 tednih preseliti drugam.
Garcia je dodal, da Merylin vložek, ki ga je podarila v okviru svoje fundacije za umetnost Silver Mountain, predstavlja upanje za rešitev šole - z denarjem 62-letne igralke bodo skušali vzpostaviti akcijo zbiranja denarja z željo, da pridobijo čim več sredstev za nakup in obnovo zgradbe. Zadoščalo naj bi 1,2 milijona ameriških dolarjev.

Amyjini starši pomagajo talentom
Tudi starši Amy Winhouse so pokazali svojo dobrodelno stran. Mitch in Janis sta se v okviru fundacije, ki nosi ime njune preminule hčerke, odločila pomagati londonski umetniški šoli Sylvia Young Theatre School oziroma njenim učencem - pevka je šolo tudi sama obiskovala.

Mitch in Janis želita s štipendijo pomagati enemu izmed mladih umetnikov in umetnic, ki nimajo možnosti za šolanje na omenjeni šoli. "Amyjin talent je bil prepoznan in negovan ravno na tej šoli. Želimo ponuditi priložnost talentiranemu otroku, ki nima dovolj denarja. Zelo smo ponosni na to štipendijo, ki bo omogočila, da spomin na našo hčerko še živi," je izjavil Mitch Winehouse.

Ustanoviteljica omenjene šole Sylvia Young je navdušena nad omenjeno pobudo: "Bilo bi čudovito, če bi našli še eno Amy, toda ona je bila edinstvena. Srečni bomo, če odkrijemo plesalca, pevca ali igralca s posebnim talentom."