Njegovim otrokom se za finančno preživetje ni treba bati. Foto: Reuters
Njegovim otrokom se za finančno preživetje ni treba bati. Foto: Reuters
Elizabeth Taylor in Audrey Hepburn
Spomin na dve pokojni filmski velikanki - Elizabeth Taylor in Audrey Hepburn. Foto: EPA

Seznam tistih slavnih, ki so že zapustili ta svet, a po zaslugi svojega zvenečega imena in dobrega upravljanja premoženja služijo tudi po smrti, je naredila revija Forbes. Nesporni zmagovalec tega seznama je "kralj popa" Michael Jackson, ki je v enem letu zaslužil več kot dvakrat več od drugouvrščenega, legendarnega Elvisa Presleyja. Presley je umrl leta 1977, v preteklem letu pa je po zaslugi avtorskih pravic svojim otrokom prislužil 55 milijonov dolarjev.

Na tretje mesto se je uvrstil ilustrator in avtor komičnih stripov Charles Schulz, ki je med lanskim in letošnjim oktobrom zaslužil 40 milijonov dolarjev.

"Le malo zvezdnikov ima finančno posmrtno življenje boljše od Michaela Jackona," so zapisali pri reviji. Glasbenik se je na vrh seznama največjih posmrtnih zaslužkarjev sicer uvrstil drugo leto zapored. Leta 2012 ga je s prvega mesta izrinila igralka Elizabeth Taylor.

Album, hologram, predstavi
Ekipa, ki upravlja z Jacksonovo zapuščino, je lani izdala drugi album po njegovi smrti, Xscape, ki se je uvrstil med najboljše popalbume, poleg tega pa je kot hologram nastopil tudi na podelitvi Billboardovih glasbenih nagrad. K nabiranju dolarjev sta prispevali tudi dve predstavi Cirque du Soleila in dohodki od založniških pravic.

Taylorjeva, ki je umrla leta 2011, se je letos s 25 milijoni dolarjev zaslužka v enem letu uvrstila na četrto mesto, peti pa je pevecreggaeja Bob Marley, ki je za rakom umrl leta 1981, ko je bil star komaj 36 let. Sedmi je nekdanji Beatle John Lennon, ki so ga ustrelili leta 1980 pred njegovim domom v New Yorku. V enem letu je njegov imperij zaslužil 12 milijonov dolarjev.

13 umrlih zvezdnikov, ki so jih pri Forbesu uvrstili na lestvico, je v enem letu skupaj zaslužilo 363 milijonov dolarjev.