Lani umrli 'kralj popa' bi bil danes star 52 let. Foto: EPA
Lani umrli 'kralj popa' bi bil danes star 52 let. Foto: EPA
Yves Saint Laurent
Lanski kralj lestvice največjih pokojnih zaslužkarjev, Yves Saint Laurent, se je moral letos posloviti od elitnega ducata. Foto: EPA

Forbesova lestvica zajema 12 ljudi, pogoj za uvrstitev pa je bil zaslužek najmanj 5 milijonov dolarjev med prvim oktobrom 2009 in prvim oktobrom letos. Jackson je bil lani na 3. mestu z 90 milijoni dolarjev, njegova dediščina pa služi še naprej s prodajo glasbe, filmov in drugih licenc. Ko mu je junija lani v starosti 50 let odpovedalo srce, je za seboj pustil 500 milijonov dolarjev dolga, letos pa je zaslužil več kot Lady Gaga, Madonna in Jay-Z skupaj, kar 275 milijonov dolarjev.

Med "top 5" še Presley, Tolkien, Schulz, Lennon
Na drugem mestu je pokojni Elvis Presley, ki iz groba služi s prodajo vstopnic za ogled posestva Graceland v Memphisu v državi Tennessee in z okrog 200 drugimi licencami. Na tretjem mestu je s 50 milijoni zaslužka pisatelj J. R. R. Tolkien, avtor trilogije Gospodar prstanov, na četrtem mestu pa je s 33 milijoni dolarjev Charles Schulz, avtor risanih stripov Charlie Brown in Snoopy. John Lennon je na 5. mestu s 17 milijoni dolarjev.

YSL izpadel, prav tako Chrichton in Warhol
Lani je bil na prvem mestu modni oblikovalec Yves Saint Laurent, ki je s prodajo premoženja posmrtno zaslužil 350 milijonov dolarjev, letos pa ga ni več na lestvici. Prav tako sta izpadla pisatelj Michael Chrichton in umetnik Andy Warhol.

Na 6. mesto se je letos uvrstil novinec, švedski pisatelj Stieg Larsson z 18 milijoni dolarjev, od novincev pa je na 9. mestu še nekdanji lastnik bejzbolske ekipe New York Yankees George Steinbrenner z 8 milijoni dolarjev.