S takšnimi opravami in nastopi ji tudi tisoč razstav ne bo pomagalo do boljšega slovesa ... Foto: EPA
S takšnimi opravami in nastopi ji tudi tisoč razstav ne bo pomagalo do boljšega slovesa ... Foto: EPA
Miley Cyrus
Primer umetniškega izdelka Miley Cyrus. Kako bi to lahko uporabili, prepuščamo vaši domišljiji. Foto: V Magazine

V okviru tedna mode v New Yorku bodo namreč v sredo odprli razstavo predmetov, ki jih je Miley sestavila v preteklih dveh mesecih in pol. Na razstavi z naslovom Dirty Hippie bo tako mogoče videti izdelke, kot sta prirejena igračka za hrčke in zvitek marihuane, prilepljen na vibrator. Visoka umetnost? Ne sliši se ravno obetavno ...

"Imela sem ogromno nekega 'sranja', in namesto da bi prenašala to 'sranje', sem ga spremenila v nekaj, kar me je osrečilo," je pojasnila Cyrusova, ki je sicer znana po goloti, 'twerkanju' in kajenju trave.

Več kot le zlepljen kup predmetov
Nekatere njene eksponate bodo manekenke nosile tudi na modni reviji ameriškega oblikovalca Jeremyja Scotta. "Jeremy mi je pomagal, da sem našla svoj mir in se začela bolj ceniti. Čeprav bodo nekateri mnenja, da sem le zlepila skupaj nekaj stvari, se ne strinjam z njimi. Menim, da nisem le še ena neumna popzvezda. In prav to je moj cilj v življenju - da ne bi umrla kot trapasta poppevka. Tega ne smem dopustiti, zmešalo bi se mi."

Za svoje ustvarjalno delovanje je Cyrusova uporabila stvari, ki jih je nabrala v trgovinah in na letališčih, pa tudi darilca od svojih oboževalcev.

V večini primerov je sicer le zlepila različne stvari in jih spremenila v "simbolične, obredne stvari". Poleg omenjenega je za svoje stvaritve uporabila predmete, kot so plišasti medvedki, fotoaparati, USB-ključki in ananas.

Slab skok v leto 2014
"To se bo slišalo zelo brezpredmetno, ampak imam občutek, da je moja umetnost postala nekakšna metafora - primer mojega življenja,"
pravi zvezdnica. "Večinoma posedam naokoli in kadim travo, tako da lahko tudi mirno posedam, kadim travo in še kaj naredim," je še dodala. Pojasnila je, da se je za "umetnost" začela zanimati na začetku leta, ko se je počutila slabo in je bila brez volje.

"Sovražila sem leto 2014, saj je šlo narobe vse, kar bi lahko šlo. Morala sem v bolnišnico, izgubila sem psa. Nato pa sem se 'vrgla' v zbiranje predmetov, jih spremenila tako, da so dobili novo vrednost, in nenadoma sem se počutila bolje. Tako se je začela moja umetniška pot."