Užaljeni Depardieu se odpoveduje francoskemu državljanstvu. Foto: EPA
Užaljeni Depardieu se odpoveduje francoskemu državljanstvu. Foto: EPA

Francoz je v odprtem pismu francoskemu premierju Jean-Marcu Ayraultu užaljeno zabrusil, da vrača francoski potni list. Ayrault je namreč pred dnevi igralčevo odločitev o selitvi v Belgijo, kjer bo plačeval precej nižje davke, označil kot "bedno" in nepatriotsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Bedno, pravite, bedno? Kako bedno!" je pismo, naslovljeno na Ayraulta in francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki ga je danes objavil francoski nedeljski dnevnik Journal du dimanche, začel Depardieu. "Ne prizadevam si za odobravanje, me pa lahko vsaj spoštujete! Ne žalijo vseh, ki zapuščajo Francijo, tako kot mene. Kdo ste vi, da me ocenjujete na tak način, vas sprašujem, gospod Ayrault, prvi minister gospoda Hollanda, sprašujem vas, kdo ste?" je vzrojil Depardieu in poudaril, da se ne more sprijazniti z oznako "bedno".

Francoskega premierja je v pismu spomnil tudi, da je 14 let delal kot tiskar, nato pa kot dramski igralec. Opozoril je, da je vedno plačeval vse davke in prispevke ter državi v 45-letni karieri prispeval 145 milijonov evrov in omogočil zaposlitev 80 ljudem. V življenju ni nikogar ubil, niti namerno delal hudega, je poudaril.

"Vračam svoj potni list in kartico socialnega zavarovanja, ki je nisem nikoli uporabil. Ne bomo več imeli skupne domovine, jaz sem pravi Evropejec, državljan sveta, kot mi je venomer zatrjeval oče," je pismo sklenil Depardieu.

Visok davek za najbogatejše
Igralec, zadnji v nizu premožnih Francozov, ki so se odločili za selitev zaradi 75-odstotne obdavčitve najbogatejših, to je tistih, ki letno zaslužijo več kot milijon evrov, je dodal, da nikogar, ki je do zdaj zapustil Francijo, niso tako užalili kot njega, zato se je odločil tudi prodati svoje pariško posestvo, ki ga ocenjujejo na okoli 65 milijonov evrov.