Kraljevska poroka se je zavlekla v vse pore britanskega družabnega življenja. Foto: EPA
Kraljevska poroka se je zavlekla v vse pore britanskega družabnega življenja. Foto: EPA
Sarah Ferguson, Fergie
Fergie, vojvodinje Yorške, na poroko ne bo. Foto: EPA

Vabila na kraljevsko poroko leta, ki jo 29. aprila pripravlja sama britanska kraljica Elizabeta II., so na pošto romala preteklo sredo in četrtek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na britanskem dvoru imen povabljencev niso želeli razkriti, potrdili so pa, da sta več kot 1.000 imen na seznam uvrstila William in Kate osebno, povabila pa sta tudi številne prijatelje z univerze St. Andrews, kjer sta se tudi spoznala.

Med povabljenci je okoli 50 članov britanske kraljeve družine in 40 članov drugih kraljevih družin z različnih koncev sveta. Britanski tabloidi so dobili tudi odgovor na vprašanje, s katerim so se zadnje čase poigravali - ali bo na poroko povabljena tudi Sarah Ferguson, vojvodinja Yorška. Nekdanje žene Williamovega strica, princa Andrewa, na poroki ne bo, kar je že potrdil tudi njen tiskovni predstavnik in dodal, da Fergie vabila sicer ni niti pričakovala, v času poroke pa bo tako ali tako "čez lužo".

Manj na kosilo, še manj na večerjo
Po navedbah AFP-ja bo na poroki še okoli 200 povabljenih iz britanske vlade, parlamenta in diplomatskega zbora, 60 guvernerjev ter premierjev držav članic Commonwealtha in 30 članov britanske vojske. Okoli 80 imen je na seznam povabljenih uvrstil Williamov oče, prestolonaslednik princ Charles - večinoma gre za ljudi iz krogov prinčevih dobrodelnih ustanov.

Vseh 1.900 gostov pa ne bo povabljenih na poporočni sprejem v Buckinghamsko palačo in na večerjo k princu Charlesu - kraljica Elizabeta je na poročno kosilo v Buckinghamsko palačo povabila "le" okoli 600 svatov, na večerjo s plesom, ki jo bo gostil ženinov oče, pa je povabljena še ožja skupina 300 izbrancev.

Kraljičnino poročno darilo
Poročali smo že, da je 28-letni bodoči britanski kralj nalogo svoje priče zaupal dve leti mlajšemu bratu Harryju, Middletonova pa je izbrala sestro Philippo (Pippo), zaljubljenca pa sta že dobila tudi odlično poročno darilo. 84-letna kraljica Elizabeta II. jima je namreč dala dovoljenje, da se jima še dve leti po poroki ne bo treba udeleževati najrazličnejših kraljevih slovesnosti, tako da se bosta lahko posvetila le drug drugemu. Kraljica se namreč boji, da bi pretirano zanimanje javnosti zanju lahko uničilo njuno ljubezen, kot se je to zgodilo s princem Charlesom in Diano.