Mads Mikkelsen kot učitelj Lucas, ki ga obtožijo spolnega nadlegovanja. Njegovo življenje v majhni danski skupnosti se čez noč spremeni v pekel. Lov. Foto: Kinodvor
Mads Mikkelsen kot učitelj Lucas, ki ga obtožijo spolnega nadlegovanja. Njegovo življenje v majhni danski skupnosti se čez noč spremeni v pekel. Lov. Foto: Kinodvor

Raje imam, da me izvolijo za najbolj seksi Danca kot za najgršega Danca.

Na to, da ga vsako leto izvolijo za najbolj seksi moškega na Danskem
Z ženo in otrokoma. Foto: EPA
Vlogo v Kraljevski aferi je sprejel tudi zaradi ljubezenske zgodbe. Priznava, da je bila kemija z glavno igralko, 23 let mlajšo Alicio Vikander, odlična.

Svoje delo jemljem skrajno resno. Ko kaj delam, mora biti občutek pravi. Vse mora biti prav. Nisem ambiciozen glede svoje kariere, sem pa ambiciozen do vsakega projekta. Z menoj zna biti precej nadležno delati. Brez kompromisov. Recimo takole: kompromisi so pekel.

Vloga v Lovu mu je prinesla nagrado na canskem filmskem festivalu. Foto: EPA
Kot Enooki v vikinški ekstravaganci Božji bojevnik.
V Hannibalu bo zaigral Hannibala Lecterja. Ko je prebral scenarij, je vprašal: 'Pa to lahko pokažete na ameriški televiziji?!'

Mikkelsenu se namreč letos ni dalo ogniti. Bil je razsvetljeni kraljevi zdravnik, ki ga pogubi afera s kraljico v Kraljevski aferi, v Lovu je kritike je popolnoma očaral kot vzgojitelj, po krivem obtožen pedofilije, zdaj pa bo še televizijski dr. Hannibal Lecter v TV-seriji Hannibal.
Kaj je na umirjenem Köbenhavnčanu srebrnih las tisto, kar ga je kot enega redkih neangleško govorečih igralcev vrglo v prvo ligo in med enega bolj priljubljenih med damami? Kdo bi vedel. Je poročen, oče dveh otrok, živi na Danskem, ima rad pivo in motorje, danska kraljica pa ga je posvetila v viteza.
"Sem privrženec piva. Skušal sem piti viski, a "mi ne potegne". Smrdi kot dekle, ki se ni stuširalo in se samo polilo z litrom parfuma," je bil nazoren, ko so ga nekoč vprašali po njegovi najljubši pijači.
V Washington Postu so o njem zapisali: "Mads Mikkelsen je tisti igralec, za katerega mislite, da ga poznate, ampak niste povsem prepričani, ali ga res."
Od baletnika do igralca
Sin taksista malce eksotičnih potez (ozke oči, polne ustnice, markanten nos, visoke ličnice) je sprva treniral gimnastiko, nato pa je bil osem let profesionalni baletnik, preden se je vpisal v igralsko šolo, na kateri je diplomiral pri 30 letih. "Moj načrt nikdar ni bil biti igralec. Šlo je preprosto za to, da sem bil zaljubljen z dramatičnostjo plesa in estetiko plesa, zato sem si rekel, zakaj pa se ne bi z dramatičnostjo ukvarjal redno," razlaga.

Takoj po diplomi je dobil svojo prvo vlogo (danska kriminalka Pusher, režiral jo je Nicolas Winding Refn, ki je med drugim režiral tudi neodvisno uspešnico Drive), posnel nato še kar nekaj danskih filmov, pa dansko serijo Rejseholdet, preden je leta 2004 zaigral kot Tristan v ameriško-britanskem Kralju Arturju.
Leto 2006 je bilo zanj izjemno uspešno, to je bilo tudi leto, ko ga je dokončno spoznalo mednarodno občinstvo. Poleg glavne vloge v danski, za oskarja nominirani uspešnici Susanne Bier Po poroki je postal še bondovski zlobec Le Chiffre v Casinu Royale.
Stravinski. Viking.
Leta 2009 smo ga na Liffu gledali v dveh filmih: v polbiografski romanci Coco Chanel in Igor Stravinski, kjer je ob boku francoske igralke Anne Mouglalis odigral slovitega ruskega skladatelja, in v vikinškem Božjem bojevniku (Valhalla Rising, v katerem se je znova združil z Refnom), v katerem je celoten film odigral brez besed.
"Njegova kariera malce spominja na De Nirovo - začel je igrati kot malce panker, malce upornik, malce nevaren tip," je za Washington Post povedal režiser Kraljevske afere Nikolaj Arcel. "A s starostjo zdaj igra romantične protagoniste v danskih filmih in celo v komedijah. Je daleč največji zvezdnik na Danskem in naš glavni dramski igralec."
"Skrivnosten je," je za New York Times povedala Mouglalisova. "Nikdar ne veš, kaj je za njegovimi očmi." Režiser filma Coco in Igor, Jan Kounen pa: "Karizmatičen je, a zelo čuden." K temu pripomore tudi to, da ima tak tip obraza, da lahko deluje kot zelo mil in nežen ali pa skrajno krut. Oba pola je že preizkusil.
NY Times je ob tem sklenil, da Mikkelsen vse bolj postaja "kultna atrakcija" in "rahlo nadzemeljski sekssimbol". "Great Dane", "Veliki Danec" ali "Odlični Danec" so dali v New York Timesu naslov njihovega zadnjega portreta karizmatičnega Mikkelsena. "V hollywoodskem univerzumu "blockbusterjev" je postal zanesljiv karakterni igralec z zanimivim obrazom. Doma je nekaj popolnoma drugega: zvezdnik, splošno priznan, obraz znova vzhajajoče danske kinematografije," so zapisali.
Dvojni zadetek v polno
Zaigral je v nemški drami Die Tür (2009), pa ameriškem spektaklu Spopad Titanov (2010) in v koprodukciji Trije mušketirji (2011). A daleč najuspešnejše leto zanj je bilo lansko. V Kraljevski aferi je navdušil kot Johann Friedrich Struensee, nemški razsvetljeni zdravnik mladega poblaznelega danskega kralja, ki se zaljubi v njegovo najstniško ženo, kraljico Caroline Mathilde (Alicia Vikander). Film je bil nominiran za tujejezičnega oskarja.

Neprekoljiv pa je bil v Lovu, tesnobni mojstrovini Thomasa Vinterberga, v kateri je odigral vlogo Lucasa, vzgojitelja v vrtcu, ki ga ena izmed njegovih varovank po krivem obtoži spolnega nadlegovanja. Za vlogo je v Cannesu dobil nagrado za najboljšega igralca in bil nominiran za evropsko filmsko nagrado.
Začasna selitev v Toronto
Ob tem pa se je še na pred kratkim končanem Sundanceu predstavil v neodvisnem ameriškem filmu The Necessary Death of Charlie Countryman in snema menda precej drzno NBC-jevo TV-ekranizacijo Hannibala, zaradi česar se je z družino - ženo Hanne Jacobsen, 21-letno hčerko Violo in 16-letnim sinom Carlom - začasno preselil v Toronto.
A Hollywoodu v polnem pomenu besede se še vedno izogiba, čeprav sam pravi, da se je moral po Casinu Royale prav upirati nagonu, da se poskusi še v mestu angelov. "Mislim, da sem zaslovel z danskimi filmi," je povedal za MSN. "In če bi šel po tisti poti (v Hollywood, op. a.), bi bila moja kariera kratka. Ampak če mi ponudijo kaj zanimivega, bom to vzel. Ni pomembno, od kod je." In še: "Pri vlogah ne iščem nujno izziva, ampak res dober film."

Refn ima za Mikkelsena sicer drugačne načrte. "Moja edina misija je: Kako bom pripeljal Madsa Mikkelsena v Hollywood? In če mu nihče drug ne bo dal glavne vloge v hollywoodskem filmu, mu jo bom jaz," je dejal leta 2010. A morda je medtem že obupal, saj je očitno presedlal na Ryana Goslinga (po Drivu zdaj snemata skupaj še Only God Forgives). Mads ima medtem v delu že tri nove filme - nobeden izmed njih ne zveni kot hollywoodski blockbuster.

Raje imam, da me izvolijo za najbolj seksi Danca kot za najgršega Danca.

Na to, da ga vsako leto izvolijo za najbolj seksi moškega na Danskem

Svoje delo jemljem skrajno resno. Ko kaj delam, mora biti občutek pravi. Vse mora biti prav. Nisem ambiciozen glede svoje kariere, sem pa ambiciozen do vsakega projekta. Z menoj zna biti precej nadležno delati. Brez kompromisov. Recimo takole: kompromisi so pekel.