Presrečni Frederik je novinarjem pokazal, kako velik je njegov sin. Foto: EPA
Presrečni Frederik je novinarjem pokazal, kako velik je njegov sin. Foto: EPA
Mary in Frederik
Sad njune ljubezni je 51 centimetrov velik deček. Foto: EPA

Za zdaj novorojenčkovo ime še ni znano, po poročanju agencije AP pa naj bi mu dali ime Christian, saj je to poleg Frederika najpogostejše ime danskih princev.

Novi član danske kraljeve družine je ob rojstvu meril 51 centimetrov in tehtal 3.500 gramov. Dečkov oče, prestolonaslednik Frederik, je novinarjem sam sporočil novico o naraščaju.

Vidno ganjeni in presrečni Frederik je novinarjem povedal, da je ženi stal ob porodu ob strani in da je z besedami nemogoče opisati, koliko mu rojstvo novega družinskega člana pomeni.

Danska kraljeva družina pa je na svojih spletnih straneh zapisala, da se mamica in novorojenček, ki sta še v porodnišnici v Koebenhavnu, počutita dobro.

Čestitke dežujejo
Srečnima staršema sta med prvimi čestitala danski premier Anders Fogh Rasmussen in njegov avstralski kolega John Howard. Rasmussen je dejal, da malčkovo rojstvo pomeni dan veselja za celotno državo.

Zveza Avstralke in Danca
33-letna princesa Mary, ki je bila rojena v Avstraliji, in 37-letni prestolonaslednik Frederik sta se spoznala med olimpijskimi igrami v Sydneyju leta 2000, poročila pa sta se maja lani v danski prestolnici.

Sprememba ustave?
Ko otrokov spol še ni bil znan, je danska vlada sporočila, da je pripravljena spremeniti ustavo, saj je za zdaj v njej zapisano, da lahko kraljevi prestol zasedel le moški potomec.

Edino izjemo v danski zgodovini so dopustili leta 1953, ko je prestol zasedla sedanja kraljica Margareta II., saj ni imela bratov.