Nekako tako je bil videti Joaquin Phoenix pred letom in pol, ko je na led speljal celo prebrisanega Lettermana. Foto: EPA
Nekako tako je bil videti Joaquin Phoenix pred letom in pol, ko je na led speljal celo prebrisanega Lettermana. Foto: EPA
Joaquin Phoenix
Na letošnjem filmskem festivalu v Benetkah je postalo jasno, da je bil 'poblazneli Phoenix' le 'nateg'. Dvakratni nominiranec za oskarja je namreč danes spet videti tako kot nekoč: urejen, obrit in čeden. Foto: EPA

"Intervjuval si številne ljudi in domneval sem, da boš opazil razliko med likom in resnično osebo, a se opravičujem. Upam, da te nisem kako užalil," je dejal Phoenix. "Brez zamere," je odvrnil Letterman in dodal, da mu je Phoenix resnično otežil delo, saj so vse šale naletele na hladen odziv (oziroma resignirano strmenje, med katerim je igralec neusmiljeno žvečil žvečilni gumi in momljal).

"Kot da je padel v banji in se udaril v glavo"
Phoenix je bil tokrat urejen in obrit, brez zanemarjene brade, razmršenih las in sončnih očal, ki jih je nosil v oddaji 11. februarja 2009, ko je zaprepadenemu Lettemanu povedal, da se poslavlja od igralstva in se namerava posvetiti karieri raperja. Letterman se je v novi oddaji spomnil, da je bil Phoenix videti "kot da je padel v banji in se udaril v glavo". Phoenix pa je v resnici igral vlogo za filmarja in prijatelja Caseyja Afflecka, čigar lažni dokumentarec o Phoenixovi "spremembi kariere" z naslovom I'm Still Here, je ravno prišel v kina v ZDA.

Na Lettermanovo prošnjo je Phoenix javno naznanil, da voditelj pogovorne oddaje o prevari ni vedel nič, se je pa Lettermanu zahvalil, da ga je takrat v oddajo povabil. Dodal je, da je bilo snemanje filma v resnično zadovoljstvo, in razkril , da je bil Affleck jezen nanj, ker si je na koncu snel očala in se rokoval z Lettermanom. "Želel sem se ti zahvaliti za priložnost in zares sem si želel, da se oddaja konča," je rekel.

Tv-voditelj zahteva svoj delež?
Letterman, ki je nato postal ključen del filma, je povedal, da se mu nekako zdi, da so ga dobro potegnili za nos. Phoenixu je rekel, da hoče nekaj denarja, in zahteval milijon dolarjev za svojo vlogo. Phoenix pa je ugovarjal: "S filmom smo zaslužili 75 centov." "To ni moj problem," je odgovoril Letterman. Phoenix je obljubil, da so bodo nekako dogovorili, a zasebno. Je tudi Letterman le igral ali je mislil resno?

Hinavski Hollywood
Affleck, ki se je v torek pojavil na šovu Jaya Lena, je povedal, da se nihče v Hollywoodu še zganil ni, da bi poklical in preveril, ali je s Phoenixom vse v redu, ker se je tako čudno obnašal. "Potem pa pride ven film in kritiki rečejo: 'to je noro, to je moteče, to je bolno'. Medtem ko se je dogajalo, pa so se ljudje z veseljem norčevali iz njega in se mu posmehovali."

V spodnjem videoposnetku si oglejte, kako je Phoenix pred letom in pol za nos potegnil Lettermana in svetovno občinstvo oddaje.