Nicole Kidman v Cannesu predstavlja film Grace Monaška. Foto: Reuters
Nicole Kidman v Cannesu predstavlja film Grace Monaška. Foto: Reuters
Film se osredotoča na obdobje v letu 1962, ko sta bila Monako in Francija v sporu, kneginja pa naj bi imela ključno vlogo pri pomirjanju strasti med državama. Film režira Olivier Dahan (Življenje v rožnatem), Tim Roth pa je prevzel vlogo Rainierja.

"Seveda sem žalostna," je na sprejemu pred premiero filma dejala Kidmanova in dala jasno vedeti, da je razočarana nad odločitvijo družine: "Mislim, da film ni naperjen proti družini, niti proti Grace in Rainierju. Ne gre za biografski film."

Film o življenju hollywoodske ikone Grace Kelly je režiral Francoz Olivier Dahan, vse od začetka pa je naletel na ostre kritike monaške knežje družine. Albert, vladajoči monarh male sredozemske kneževine, se je skupaj s sestrama popolnoma oddaljil od projekta o njihovi materi: "Za nas ta film ni biografsko delo, ampak prikazuje le del njenega življenja. Je nesmiselno bleščav in vsebuje pomembne zgodovinske nepravilnosti, pa tudi popolnoma izmišljene prizore."

Iz Hollywooda na dvor
Grace Kelly je na vrhuncu slave pustila kariero hollywoodske igralke in se leta 1956 poročila s princem Rainierjem Monaškim. Po sanjski poroki se je skušala vključiti v vsakdanje življenje kraljeve družine, toda kljub rojstvu otrok se je zakon začel krhati. Ker ni smela sprejemati novih filmskih vlog iz Hollywooda, se je Grace znašla v krizi identitete, dodatne napetosti pa je povzročil prinčev državniški spor s francoskim predsednikom Charlesom de Gaullom.

Grace je umrla leta 1982 v avtomobilski nesreči v Monaku. Med vožnjo je doživela srčni napad in izgubila oblast nad vozilom. Dan po nesreči je umrla v bolnišnici, ne da bi prišla k zavesti. Z njo je bila v avtomobilu njena najmlajša hčerka Stephanie, ki je dobila lažje poškodbe. Grace je pokopana v katedrali svetega Nikolaja v Monte Carlu.

Film Grace Monaška ni v konkurenci za nagrade v Cannesu. V tekmi za zlato palmo je letos 18 filmov. Festival se bo končal 25. maja.

Spodaj si lahko pogledate fotoutrinke s predstavitve omenjenega filma.