Gulnara se je skušala uveljaviti tudi z lastno linijo oblačil. Foto: Youtube
Gulnara se je skušala uveljaviti tudi z lastno linijo oblačil. Foto: Youtube
GooGoosha trdi, da je njen singel prejel izjemne ocene, čeprav povezav do teh ocen ni. Foto: Youtube
Oče Gulnari omogoča lagodno življenje. Foto: Youtube
Sting ob boku Gulnare Karimove. Foto: Reuters

je najstarejša hči in naslednica uzbekistanskega diktatorja Islama Karimova, ampak zdi se, da nima ambicij postati nova vladarica te srednjeazijske države, ampak se je odločila posvetiti pevski karieri, poroča Daily Mail.

Karimov vodi Uzbekistan pod diktatorsko taktirko že vse od razpada Sovjetske zveze leta 1990 in je nenehno na udaru svetovnih medijev in človekoljubnih organizacij zaradi kršenja človekovih pravic. O 74-letnem Karimovu krožijo govorice, da svoje politične tekmece kar žive skuha, leta 2005 pa je ukazal policiji, naj ubije na stotine neoboroženih protestnikov.
Vsako leto so učenci uzbekistanskih šol nekaj mesecev prisiljeni opravljati težaško delo, saj morajo obirati bombaž.
Gostila Stinga
Gulnara že dolgo skuša prodreti v svet slavnih - preizkušala se je kot modna ustvarjalka, pa kot oblikovalka nakita, na neki svoji reviji je celo gostila Stinga. Nastop znanega človekoljuba, ki naj bi za svojo udeležbo prejel dva milijona funtov, so kritizirali številni.
Lani bi morala Karimova svojo modno linijo predstaviti na newyorškem tednu mode, a so revijo odpovedali po glasnih protestih aktivistov za človekove pravice.

40-letna Gulnara, ki ima še starejšega brata in mlajšo sestro, je sicer visoko izobražena. Diplomirala je na prestižnem Harvardu na temo regionalnih vprašanj, ima pa tudi doktorat z univerze v Taškentu. Karimova je predstavnica Uzbekistana pri ZN-u in je leta 2010 opravljala delo veleposlanice Uzbekistana v Španiji.

GooGoosha cilja visoko
Gulnara izdaja pesmi v svojem jeziku od leta 2006, junija letos izdani album pa je v angleščini. Za svoje umetniško ime si je Gulnara izbrala psevdonim GooGoosha, kot jo ljubkovalno kliče njen oče. Besedilo na njeni uradni strani album opisuje z besedami: "Prav tako kot življenje vas GooGooshin prvenec vodi skozi najrazličnejša razpoloženja, izkušnje in nauke. To je eksotična mešanica zvokov in osebne izpovedi moči globokih čustev."

Njen zadnji blog radostno oznanja, da se je povzpela na peto mesto Billboardove lestvice Hot Club/Dance, njena spletna stran pa trdi tudi, da ji je ameriška revija Billboard namenila "izjemno recenzijo" njenega albuma, a povezava do te recenzije vodi samo do prazne strani. Enako se zgodi s povezavo do domnevnega CNN-ovega intervjuja. Tako CNN-ov kot tudi Billboardov spletni brskalnik ne najdeta nobenega zadetka za ime "GooGoosha", pri njenem singlu RoadRun pa je na Billboardovi strani zapisano, da "ta pesem ni nikdar pristala na lestvici".

Osovražena
V dokumentih WikiLeaksa je Karimova sicer opisana kot "ena najbolj osovraženih oseb v državi". Verjetno podobne občutke deli tudi njen nekdanji soprog, ameriški poslovnež afganistanskega porekla Mansur Maqsudi, s katerim se je Gulnara poročila pri 19 letih leta 1991. V zakonu sta se jima rodila sin Islam in hči Iman, potem ko se je začel zakon leta 2001 krhati, pa je ona z obema otrokoma zapustila ZDA in se vrnila v Uzbekistan.

Uzbekistanski sodnik ji je odobril ločitev. Maqsudiju je v Uzbekistanu pretila aretacija, priprli so nekatere njegove sorodnike, spet druge izgnali iz države, Maqsudiju pa zaplenili vse premoženje v državi. Gulnara je obdržala za 4,5 milijona dolarjev nakita, 60 milijonov poslovnih naložb in oba otroka.
Videopredstavitev GooGooshe in njen prvi singel si lahko ogledate in poslušate spodaj.